Zašto Dejvid Gilmur “ima problem” sa albumom “The Dark Side of the Moon”?

0
359
Dejvis Gilmur - Dark Side of the Moon/screenshot
Oglasi

Dejvid Gilmur nije nikada sumnjao u uspeh albuma “The Dark Side of the Moon”. U vreme kada je počeo da radi na albumu, bio je član benda gotovo pola decenije.

Primetio je kako Pink Floyd pokušava da pronađe svoj identitet, odvojen od svog originalnog tekstopisca i vođe benda, Sida Bereta.

Nik Mejson o novoj Votersovoj verziji “The Dark Side Of The Moon”: Iritirajuće, apsolutno briljantno…

Ništa se do tada zaista nije ukorenilo sve dok se Voters nije dublje zagledao u ljudsko stanje sa pesmom “Echoes”, završnom pesmom albuma “Meddle”. Od tog trenutka, temelji za “Dark Side” su bili postavljeni.

– Čim je Rodžer doneo ideju o centralnim temama albuma, kako pritisci savremenog života mogu uticati na tvoje mentalno zdravlje, sve je počelo da dobija oblik – rekao je Gilmuur Glenu Poveju, a kasnije je to bilo objavljeno u izdanju časopisa Guitar Player iz jula 2023. godine u čast 50. godišnjice albuma “Dark Side”.

– Ali osećaj da smo otkrili nešto zaista magično došao je malo kasnije, mislim – dodaje on.

A ovako je sve počelo… Voters ponovo snimio “The Dark Side of the Moon”, pa se javili Gilmur i njegova žena, pa Rusi…

Iako je osećao da bend ide zanimljivim putem, niko nije mogao da predvii uticaj koji će “The Dark Side of the Moon” imati na popularnu muziku. Sa više od 45 miliona prodatih kopija širom sveta, on je još uvek jedan od najprodavanijih albuma ikada. Sa gotovo 1.000 neuzastopnih nedelja na Bilbordovoj listi albuma, “Dark Side” je ostao središte popularne kulture već pet decenija. Gilmuru je takav scenario bio nezamisliv 1973. godine.

– Dugovečnost u pop muzici, barem za mene koji sam tada imao dvadesetak godina – imao sam 27 godina kada smo snimili ‘Dark Side of the Moon’ – merila se možda pet, možda 10 godina – tvrdi Gilmur.

Dejvid Gilmur, Rodžer Voters/Photo: screenshot

Nije ni slutio da će uspeh “Dark Side” biti toliki da čak ni množenje tog procenta sa pet ne bi bilo dovoljno.

Pol Makartni trebalo je da bude deo klasika Pink Floyda “The Dark Side of The Moon”… Evo zašto nije

Uprkos svemu, Gilmur nije potpuno zadovoljan reputacijom i pohvalama koje su pratile album. Gitarista ima jednu specifičnu primedbu koja se odnosi na ceo album, nešto što će postati glavni uzrok njegovog trajnog sukoba s kolegom iz benda, Rodžerom Votersom.

– Moja zamerka ‘Dark Side’ – i to sam već rekao, i verovatno ću to ponoviti – bila je što sam smatrao da se Voters kao odličan tekstopisac tako izdvojio na tom albumu da je u nekim trenucima nadmašio muziku – kaže gitarista.

Apsolutni i neprikosnoveni večiti vladar top lista… Naravno, “The Dark Side of the Moon”

– Bilo je trenutaka kada se nismo dovoljno fokusirali na muzičku stranu, što sam izneo svim članovima benda nakon snimanja ‘Dark Side’ – dodaje Gilmur.

– To je preneseno u napor da se uravnoteži odnos između muzike i tekstova na albumu ‘Wish You Were Here’ – zaključuje on.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime