Home»Kult»Pol Makartni trebalo je da bude deo klasika Pink Floyda “The Dark Side of The Moon”… Evo zašto nije

Pol Makartni trebalo je da bude deo klasika Pink Floyda “The Dark Side of The Moon”… Evo zašto nije

4
Shares
Pinterest Google+
Pol Makartni/Pink Floys/Photo: facebook/printscreen
Pol Makartni/Pink Floyd/Photo: facebook/printscreen

Bila je 1972. godina. The Beatles su se raspali pre dve godine, ali sva četiri bivša člana benda uživala su u uspešnoj solo karijeri. Džordž Harison (All Things Must Pass) i Džon Lenon (Imagine) već su imali platinaste albume, Ringo Star će im se pridružiti ’73.

Pol Makartni je uspeh kao solo umetnik ostvario još u aprilu 1970. godine. Nakon što je objavio “Ram” (1971) sa suprugom Lindom, par je stvorio Wings, bend s kojim je planirao da pokori sedamdesete.

Kao i poslednja izdanja Beatlesa, albumi Wingsa su izlazili za Apple, a Pol bi povremeno koristio studije Abbey Road za snimanje. Krajem 72. godine tu je radio na albumu “Red Rose Speedway”.

Pink Floyd, snimajući “The Dark Side of the Moon” (1973) tokom istog perioda na Abbey Roadu, zamolio je od Pola i neke druge u studiju da odgovore na set pitanja koja će se koristiti na ploči Floyda. Međutim, dok su odgovore nekih od poznatih ličnosti koristili, bend je izostavio Povlov doprinos sa “Dark Side of the Moon”. Rodžer Voters je rekao da su Makartnijevi odgovori bili – “beskorisni”.

Rodžer Voters/Photo: Facebook@rogerwaters
Rodžer Voters/Photo: [email protected]

Da bi dodali još jedan zanimljiv efekat divlje inovativnom “The Dark Side of the Moon”, Pink Floyd su brojne ljude u studijima EMI na Abbey Road pitali, na primer, “Kada ste poslednji put bili nasilni?” ili “Da li vas smrt plaši?”. Druga pitanja su bila jednostavnija (omiljene boje, hrana itd.). Odgovori nekih ispitanika pojavili su se u isečcima snimka. Ali među njima nećete čuti odgovore Pola Makartnija. Kako je rekao Voters, Pol je pogrešno shvatio zadatak.

– On je bio jedina osoba koja je smatrala da to treba da bude njegov “nastup”, što je, naravno, bilo beskorisno – rekao je Voters Floydovom biografu Džonu Harisu. – Mislio sam da je zaista zanimljivo što će to učiniti.

Očigledno je da je Pol pokušao da se umeša u neki svoj lagani humor u sve to. Ali, nije uspelo.

– Pokušavao je da bude smešan, a to uopšte nije bilo ono što smo želeli – rekao je Voters. Floyd su želeli odgovore kao što je obaj koji im je dao vrata Abbey Roada Geri O’Driskol – “Zapravo ne postoji tamna strana meseca”, rekao je on. “Jedino zbog čega izgleda svetlo je sunce”.

PITALI STE SE KAKO BI STARE STVARI PINK FLOYDA ZVUČALE 2019? EVO OVAKO…

Međutim, i pored svega, Pol Makartni je veliki obožavalac albuma “Dark Side of the Moon”.

Kada imate toliko iskustva koliko je Pol imao u intervjuima, ne postoji pitanje koje može da vas zbuni. Ustvari, teško je pronaći nekoga ko je razgovarao sa medijima češće nego što je to radio Pol od kada su se Beatlesi probili 1963. godine.

Tako je rođeni zabavljač i izbegavač pitanja u Polu verovatno izašao na površinu kada je odgovarao na pitanja Floyda. Ipak, to ga nije sprečilo da uživa u albumu. 2019. godine priznao je to u kasnonoćnoj emisiji Džimija Felona.

Imate li omiljene konceptualne albume koji nisu The Beatlesi? – pitao ga je Felon.

– Mislim da je “Dark Side of the Moon” sjajan album – odgovorio je Pol. Verovatno je i sam shvatio da je bedn ispravno postupio kada su izbacili njegove delove intervjua.

HL/Izvor: cheatsheet.com

Previous post

48. FEST otvoren uz legendarne filmske melodije, Miri Banjac nagarada za životno delo

Next post

"Život piše bluz" u četvrtak u Metropolisu... Promocija debi albuma grupe Vlada i Teoretičari zavere

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *