Saopštenje RTS: Uprkos pokušajima ucene, naši YouTube kanali su i dalje u funkciji…

0
130
YouTube/Photo> Unsplash
Oglasi

Radio-televizija Srbije obavestila je javnost da su popularni muzički kanali RTS na platformi YouTube ugroženi osporavanjima agencija koje zastupaju pojedine muzičke autore.

“Uprkos njihovim pokušajima ucene naši zvanični kanali na ovoj platformi, koji imaju višemilionske preglede su i dalje u funkciji. Ove agencije su Connect i EMDC Network, koje pokušavaju da naplate neosnovano visoke iznose naknada za autore koje zastupaju, ignorišući realne finansijske prihode ovih kanala i činjenicu da se najveći obim autorskih prava za dela autora koje zastupaju reguliše preko Organizacije muzičkih autora Srbije – SOKOJ.

Kompletan snimak koncerta grupe Buč Kesidi na Tašu dostupan na YouTube kanalu RTS koncerti

RTS je radi celovitog regulisanja autorskih prava muzičkih autora zaključio veliki broj ugovora sa autorima i interpretatorima i njihovim naslednicima, kao i sa ovim agencijama, što podrazumeva primenu internog akta o isplati 30% od neto prihoda autorima i 20% interpretatorima za sve oblike iskorišćavanja njihovih ostvarenja na platformi YouTube i drugim digitalnim platformama koji nisu regulisani preko SOKOJ-a i drugih kolektivnih organizacija.

RTS neće i ne sme da isplaćuje proizvoljne i neosnovane iznose zastupnicima autora i interpretatora, posebno imajući u vidu da postoji opravdana sumnja da sve naknade koje su do sada uplaćene agenciji Connect nisu isplaćene autorima koje zastupaju. RTS će u sudskom postupku zaštiti svoje interese, a u krivičnom postupku agenciju Connect onemogućiti da neovlašćeno postavlja audio sadržaje iz naših programa na digitalne muzičke platforme”.

Izbrisan YouTube kanal Croatia Recordsa, direktor sumnja na hakovanje i ucenu…

YouTube vratio kanal Croatia Recordsu, nisu bili hakeri, već spor oko autorskih prava…

Iz RTS-a pozivaju sve autore i interpretatore koji su zaključili ugovore sa agencijama Connect i EMDC Network da zaključe direktne ugovore sa Radio-televizijom Srbije, kojima bi njihova prava bila u potpunosti regulisana. U suprotnom, RTS neće moći da postavlja muzičke sadržaje sa njihovim delima na digitalne platforme, zbog čega će najveću štetu pretrpeti autori, interpretatori i šira javnost.

Kontakt RTS: tel. +381 11 6551201;email: digitalnaprava@rts.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime