Poslednja noć Bona Skota…

0
234
Bon Skot/Photo: wikipedia.org/Elfast
Oglasi

Esencija sjajnog rokenrola proizašla je iz rifova benda AC/DC. Iako nisu bili prvi bend koji je svirao žestoki bluz-rok maksimalne glasnoće, braća Jang su bila poznata po tome što su to postizala osnovnim elementima, pretvarajući pesme poput “Highway to Hell” i “TNT” u neke od najživopisnijih rokenrol pesama ikada snimljenih.

Iako je Bon Skot figurirao kao frontmen benda, njegov veliki pad desio se baš kad je bend bio spreman da ostavi svoj pečat u istoriji muzike.

Bon Skot pre AC/DC … Objavljeni remasterizovani albumi australijskog benda Fraternity

Nakon godina stvaranja na andergraund rok sceni, albumi poput “Dirty Deeds Done Dirt Cheap” i “Powerage” postali su stubovi hard rok scene. Dok su se mnogi zakačili za treskanje glavom uz rifove, Skot je možda bio član koji je bio najbliži rokenrolu, uživajući o čarima uspeha benda i “piratskog” života kad god nije bio na sceni.

Krajem sedamdesetih, Skot je bio iza mikrofona kako bi stvorio epski album benda “Highway to Hell”, na kome su neke od njihovih najpoznatijih pesama. Dok je grupa putovala svetom da promoviše album, pritisak je počeo da raste pred novi album koji je “morao” da bude podjednako dobro prihvaćen. Iako je Skot bio spreman za izazov, njegova borba sa alkoholom postajala je sve teža.

Porodica Bona Skota dobila bitku oko prava na ime pokojnog pevača AC/DC

Kao dugogodišnji alkoholičar, Skot je slušao različite demo snimke koje su mu Angus i Malkolm Jang snimali u februaru 1980. Uveče 19. februara, Skot je izašao da sredi misli tako što je otišao do kafane. Iako je možda išao samo da pije, pridružio mu se te večeri prijatelj koji je takođe bio i diler.

Iako nikada nije otkriveno šta je tačno Skot uzeo to veče, smrtonosna kombinacija narkotika i alkohola dovela je do njegove smrti na zadnjem sedištu automobila usred noći. Iako je Skot ležao nepomično u automobilu satima, nije bilo neobično da zaspi nakon duge noći provedene u piću.

Angus Jang prvi put otkrio šta je Bon Skot stvano mislio o Brajanu Džonsonu… i šta sa tim ima napad slepog creva

Kada je govorio o toj noći, Džo Fjuri je rekao da na početku niko nije ništa posumnjao:

– On bi zaspao na kauču, probudio se noću i mislio da je u toaletu, mokrio bi usred tvoje dnevne sobe i vratio se na kauč. Bio je zahtevan.

Međutim, kada su se te noći njegovi prijatelji vratili do auta da ga probude, Skot je bio mrtav, od posledica gušenja sopstvenom povraćkom.

Iako su postavljana pitanja o tome šta je imao u sebi te noći kada je umro, menadžerka Zina Kakuli priznala je da je Skot tada bio u društvu Alestera Kinira, koji je bio poznat kao diler heroina u regionu. Iako niko nije video Skota kako nešto unosi, moguće je da je smrtonosna doza u kombinaciji s alkoholom u njegovom organizmu izazvala povraćanje zbog položaja u kome je pronađen u automobilu.

Od svih objašnjenja, Angus nije mnogo elaborirao o onome što je čuo, rekavši za Behind the Music:

– Kako ja to vidim, on je zaspao u automobilu i jednostavno se ugušio.

Brajan Džonson prekinuo teorije zavere o nastanku “Back in Black”: Ja sam je napisao, a ne Bon Skot

U svakom slučaju, Skotova smrt bacila je tamni plašt na preostali deo karijere benda, sve dok Brajan Džonson nije doveden da im pruži novi podsticaj.

Tokom snimanja njihovog narednog albuma, “Back in Black”, bend je stvorio različite omaže svom preminulom prijatelju, uključujući zvono za sahrane koje zvoni na samom početku pesme “Hells Bells”. Iako Skot možda nije video kako njegov bend dostiže ogroman uspeh, njegov duh nastavlja da živi svaki put kada bend izađe na scenu.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime