Porodica Bona Skota dobila bitku oko prava na ime pokojnog pevača AC/DC

0
408
Bon Skot/Photo: wikipedia.org/Elfast
Oglasi

Porodica pokojnog frontmena grupe AC/DC Bona Skota dobila je pravnu bitku oko prava na njegovo ime.

Zadužbina Bona Skota, kojim upravljaju njegova dva brata i njegov nećak, prijavila se da registruje njegovo ime kao zaštitni znak za robu kojom se slavi njegova legendarna karijera.

Angus Jang prvi put otkrio šta je Bon Skot stvano mislio o Brajanu Džonsonu… i šta sa tim ima napad slepog creva

Ekskluzivna prava na njegovo ime obuhvataju niz različitih stvari sa imenom i likom Bon Skota kao što su odeća, naočare za sunce, torbe i novčanici…

Kako prenosi The Curier, advokati švajcarske kompanije Scott Sports bili su protiv aplikacije da se ime i lik Bon Skota trejdmarkuju jer su tvrdili da je “Bon Scott” previše slično njihovom trejdmarku i da bi to moglo da zbuniti ljude.

Uprkos njihovoj zabrinutosti, Kancelarija za intelektualnu svojinu Ujedinjenog Kraljevstva (UKIPO) presudila je u korist porodice Skot i oni mogu da nastave sa registracijom žiga.

Bon Skot pre AC/DC … Objavljeni remasterizovani albumi australijskog benda Fraternity

Objašnjavajući zašto su stali na stranu Zadužbine Bon Scott, službenik za saslušanje UKIPO je u pisanoj izjavi rekao:

“Uzimajući sve faktore u obzir, imajući na vidu princip nesavršenog sećanja, verujem da je malo verovatno da će bilo ko ove dve oznake da pomeša. Početak oznaka ima tendenciju da napravi veći uticaj nego kraj. Stoga ne smatram da bi prosečan potrošač prevideo prepoznatljivu i dominantnu reč “BON” na početku znaka. Shodno tome, ne smatram da postoji verovatnoća direktne zabune”.

U izjavi se nastavlja: ​

“Ne smatram da postoje neki drugi logični primeri kako bi znak podnosioca aplikacije mogao biti indirektno pomešan sa protivničkim. Smatram da, pošto sam primetio da su žigovi različiti, ne vidim razlog zašto bi prosečan potrošač pretpostavio da potiču iz istih ili ekonomski povezanih preduzeća”.

Brajan Džonson prekinuo teorije zavere o nastanku “Back in Black”: Ja sam je napisao, a ne Bon Skot

U svojim argumentima, Zadužbina Bona Skota je pružila dokaze o značajnoj slavi Bona Skota u Velikoj Britaniji kao frontmena AC/DCa.

Scott Sports je tvrdio da njihov zaštitni znak ima “posebni karakter” i da je njihova kompanija dobro poznata u Britaniji. Dokaz toga je zarada od 15 miliona funti godišnje prodaje bicikala, zimske opreme, opreme za moto sport i sportske odeće u Velikoj Britaniji.

Nakon što su izgubili bitku za zaštitni znak, Scott Sportsu je naloženo da plati 1.050 funti za pravne troškove Zadužbine Bona Skota.

Široko smatran jednim od najvećih rok frontmena svih vremena, Bon Skot je zamenio Dejva Evansa u bendu AC/DC 1974. i bio je deo njihovih prvih šest studijskih albuma. Umro je od “akutnog trovanja alkoholom” posle noćnog izlaska u Londonu u februaru 1980.

HL/Izvor: planetradio.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime