Hit priča… Međunarodno udruženje egzorcista napalo film “Papin egzorcist”

0
654
The Pope’s Exorcist
Oglasi

“Papin egzorcist” (The Pope’s Exorcist), novi film s Raselom Krouomu glavnoj ulozi, osudilo je Međunarodno udruženje egzorcista. Naime, u trejleru koji se počeo da se prikazuje prošlog mjeseca navodi se kako je film “inspiriran stvarnim dokumentima patera Gabrielea Amortha, glavnog egzorciste Vatikana”.

Vreme je za okršaj sa demonima… Rasel Krou u ulozi Papinog egzorciste

U press objavi Krou navodi kako u Vatikanu postoji radno mesto koje se zove glavni egzorcist, da je pater Gabriele Amorth postojao i vodio taj ofis 36 godina i da je bio uključlen u desetine hiljada slučajeva egzorcizma. Međutim, udruženje egzorcista, koje je Amorth osnovao 1990. godine, izdalo je službeno saopštenje u kojem kaže da je film nepouzdan i dodaje da je “Splatter” što je izraz za loš horor film.

Potvrđeno simanje nastavka “Konstantina”… sa Kijanuom Rivsom, naravno

U tom saopšrenju koje je objavio britanski Guardian, navodi se da zaplet filma, koji uključuje vatikansku zaveru, postavlja “neprihvatljivu sumnju” u to ko je “pravi neprijatelj, đavo ili crkvena vlast”.

Amorth je bio predsednik udruženja od 2000. do 2016. godine kada je preminuo.

The Pope’s Exorcist

“Krajnji rezultat je usaditi uverenje da je egzorcizam abnormalna, monstruozna i zastrašujuća pojava, čiji je jedini protagonisat đavo, s čijim se nasilnim reakcijama možemo suočiti s velikim poteškoćama“, nastavlja se u saopštenju u kojem se upozorava: “To je upravo suprotno od onoga što se događa u kontekstu egzorcizma koji se slavi u Katoličkoj crkvi u skladu sa smernicama koje ona daje”.

ŠTA JE SLEDEĆE, POVRATAK INKVIZICIJE…? Knjige o Hariju Poteru izbačene iz katoličke škole na predlog školskog isterivača đavola

Udruženje je istaklo da je njihovo saopštenje reakcija na foršpan i da će objaviti novo nakon što film počne da se prikazuje u svetskim biokopima. To saopštenje, međuitim, još nije objavljeno. Producent filma Majkl PAtrik Kazmarek kupio je prava na Amorthove dve biografske knjige “An Exorcist Tells His Story” i “An Exorcist: More Stories” i to neposredno pre njegove smrti.

– Uspeo sam da uveriti Amortha da će, ako sarađuje sa mnom, katoličanstvo biti sačuvano u filmu te da će on biti poštovan kao osoba zajedno sa crkvom i religijskim pravilima – izjavio je Kazmarek dodajući kako su on i njegovi producentski partneri ovaj film predstavljali kao “egzorcistički James Bond film”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime