Home»Knjige»ŠTA JE SLEDEĆE, POVRATAK INKVIZICIJE…? Knjige o Hariju Poteru izbačene iz katoličke škole na predlog školskog isterivača đavola

ŠTA JE SLEDEĆE, POVRATAK INKVIZICIJE…? Knjige o Hariju Poteru izbačene iz katoličke škole na predlog školskog isterivača đavola

2
Shares
Pinterest Google+
Hari Poter, movie promo
Hari Poter, movie promo

Pastor u školi u Nešvilu kaže da knjige J. K. Roling koriste “prave čarolije” koje mogu da prizovu zle duhove.

Katolička škola u Tenesiju izbacila je knjige o Hariju Poteru iz biblioteke jer kažu da sadrže “prava prokletstva i čarolije koje pri čitanju dovode u rizik od prizivanja zlih duhova”.

Lokalne novine prenose kako je pastor škole St. Edward poslao e-mail roditeljima u kojem kaže kako je bio u kontaktu s nekoliko egzorcista koji su predložili izbacivanje ovih knjiga jer “magiju prikazuju i dobrom i lošom, što nije istina već mudra prevara”. Velečasni dodaje kako je “reč je o istinskim čarolijama kojima ljudi mogu prizvati zle duhove”?!

Direktorka škole potvrđuje kako sveštenik “ima autoritet za takav čin” i da ne cenzurišu književnost osim pri određivanju “sadržaja koji je prikladan uzrastu čitalaca”.

Ove knjige često su bile predmet spora, budući da su crkvene vlasti često tvdile kako “slave magiju i okultno i zbunjuju decu po pitanju čarolija o kojima čitaju”. U Nju Meksiku su čak i spaljivane početkom ovog veka, a čak ih je i papa Benedikt XVI opisao kao “suptilno zavođenje koje šteti hrišćanstvu u duši pre nego ono dobije priliku da se ispravno razvije”.

HL/Izvor: ravnododna.com

Previous post

Tragedija na koncertu... Džoana Sainz, pevačica grupe Super Hollywood, poginula na bini

Next post

Neša Galija: Nije bitno šta sanjaš, već - da sanjaš

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *