Zašto Džon Lajdon za grupu Green Day misli da su “glupava, bogata, debela deca”…?

0
586
Džon Lajdon, screenshot YouTube
Oglasi

Džon Lajdon, zloglasni frontmen Sex Pistolsa, najpoznatiji po svom nadimku Džoni Roten, nikada nije bio od onih koji paze šta govore.

Uvek govori tačno ono što misli, posebno kada su u pitanju drugi umetnici, a Lajdonova direktonost je, u najboljem slučaju, brutalna. Volite ga ili ga mrzite, tek Džoni Roten svakako dodaje malo drame muzičkoj industriji, uvek je tu da pruži još jedan nezaboravan trenutak ili urnebesno oštru presudu.

Džon Lajdon policiji prijavio ženu koja mu upada u dvorište i tvrdi da je njegova ćerka…

Izgleda kao da je rođen za to. Nakon što se družio sa gomilom koja je okruživala prodavnicu Sex Vivijen Vestvud i Malkolma Meklarena, Meklaren ga je primetio upravo zbog ručno rađene majice “Mrzim Pink Flojd” na kojoj su članovi benda izgrebanih očiju. Sex pistols su u tom trenutku već bili u akciji, dok je Meklaren obučavao Stiva Džonsa, Pola Kuka i Glena Metloka da budu britanski odgovor na New York Dolls. Lajdon, sa svojim prirodnim buntovničkim stavom, izgledao je kao deo slagalice koji nedostaje.

Prepravljanje istorije i bajka za srednju klasu… Džon Lajdon ponovo napao autore serije u Sex Pistolsima

Džon Lajdon: Ja sam Sex Pistols! Kompozitor, pevač, frontmen… sve! Odluka suda da snimaju seriju bez moje dozvole je sramota

Lajdonovo oštro rasuđivanje postoji od prvog dana. Izbacio je Glena Metloka iz benda smatrajući ga previše “belom kragnom”, napisavši u svojoj autobiografiji da je “uvek pričao o lepim stvarima poput Bitlsa”. Od raspada benda 1978. godine, Lajdon je skrenuo pažnju na svoj bend, Public Image Ltd, i svoje kritičko oko prema ostatku muzičke industrije.

Ne može se poreći da bez Lajdona i njegovih ludorija, žanr kakav danas poznajemo nikada ne bi postojao, a kamoli podžanrovi pop-panka ili post-panka. Međutim, jedan bend je, posebno, bio stalna meta Lajdonove kritike: Green Day, koje Lajdon smatra samo “glupavom, bogatom debelom decom“.

Green Day – Punk, party i pljačka…

Svađa je počela daleke 1996. Green Day je uživao u velikom uspehu dok su se Sex Pistolsi vratili da promovišu svoju seriju reunion koncerata, Filthy Lucre Tour. Lajdon je pređao u napad, optužujući Green Day da nije uradio ništa osim da ih je opljačkao. MTV ga je pitao šta njegov bend može da pruži 16-godišnjem novom pank fanu, Alfiju, što Grin Day ne može, na šta je Lajdon odgovorio jednostavno: “Veliki Vili”.

Nastavljajući sa “razbucavanjem” protivnika, Lajdon je rekao da publika Green Daya nije videla ništa osim “imitatora”, dodajući:

– I pristao si na to, i misliš da je to ono o čemu se radi, Alfi. Pa, nije. To je malo više. To se zove sadržaj, što je nešto što nema nijedna od onih otkačenih trećerazrednih foliranata.

Kad nemaš svoje ideje, dobre su i tuđe… Bili Džo Armstrong objavljuje album obrada “No Fun Mondays” (ruku na srce, dobre su)

Dolivajući ulje na vatru, Bili Džo Armstrong iz Green Daya pokušao je da uzvrati, pokušavajući da preuzme zasluge za celu povratničku turneju. U razgovoru za SPIN, on je rekao:

– Smešno je jer da nije bilo Sex Pistolsa, možda ne bi bilo Green Daya, ali da nije bilo Green Daya, Sex Pistols ne bi imali svoju veliku povratničku turneju. Svakom svoje.

Rodžer Voters otkrio zašto je oduvek mrzeo Sex Pistols, uz vrlo bezdušno obrazloženje… 

Međutim, ako postoji nešto u vezi sa Džonom Lajdonom, to je da on nikada ništa ne pušta da prođe tek tako. Godinama kasnije, kada je rok opera Green Daya “American Idiot” doživela uspeh, ušao je u drugi krug. Govoreći u radio emisiji svog kolege iz benda Stiva Džonsa, Lajdon je rekao:

– To su šaljivi mali blesavi budalaši poput Green Daya koji dolaze i misle da tako što se upijaju u taj sistem da nekako ‘pobeđujete sistem’. Niste to uradili. Postali ste deo toga.

Bili Džo Armstrong: Sex Pistols su ubili pank pre nego što je postao mejnstrim

Njegov zaključak i završna reč o bendu, u tipičnom stilu Džona Lajdona, bili su jednostavan;

– Olakšali smo im da uđu i ukradu naše stvari – što je u redu, lepo je, ali oni su glupava, bogata debela deca.

HL/Izvor: faroutmagazine.co.uk

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime