Voters govorio pred Savetom bezbednosti UN: Osuđujem Rusiju, ali bila je isprovocirana…

0
375
Rodžer Voters/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

Suosnivač rok grupe Pink Floyd Rodžer Voters (79), koga je Rusija pozvala da govori pred Savetom bezbednosti UN, osudio je u sredu rusku invaziju, ali i one koji su je “provocirali” čime je izazvao gnev Ukrajine.

– Invazija Ruske Federacije na Ukrajinu bila je nezakonita. Najoštrije je osuđujem – rekao je u govoru video-vezom bivši član Pink Floyda.

Ali, nastavio je on, “nije tačno da je ruska invazija na Ukrajinu bila ničim izazvana. Tako da ja najoštrije osuđujem i provokatore”.

Britanski muzičar koji je poslednjih meseci imao sporan stav o ratu u Ukrajini, pozvao je i na hitan prekid vatre, da se ne bi izgubio “i jedan život Ukrajinaca ili Rusa”.
Ironično gvoreći da je Savet bezbednosti “bez uticaja”, rekao je da to “možda dobra vest (…), ako mogu da otvorim svoja velika usta bez straha da će mi glava biti otkinuta”.

Kvari im biznis od 500 miliona dolara… Rodžer Voters ugrožava prodaju kataloga Pink Floyda svojim komentarima o Ukrajini i Izraelu

Njegov govor je odmah osudio ukrajinski ambasador.

– Kako je tužno za njegove bivše obožavaoce da ga vide kako prihvata da bude samo ‘još jedna cigla u zidu’, i to u zidu dezinformacija i ruske propagande – rekao je Sergej Kislica pozivajući se na reči čuvene pesme Pink Floyda “Another Brick in the Wall”.

– Čudi me što danas u Savetu bezbednsti nije naduvao balon u obliku svinje, kao što čini na mnogim svojim koncertima. Kako bi to bilo ovoga puta, gospodine Voters, svinje s kukastim krstom, srpom i čekićem? – dodao je ambasador, pozvavši muzičara da se drži gitare “umesto predavanja” u UN.

Voters pisao Putinu: Znam, znam da SAD i NATO napadaju druge suverene zemlje bez oklevanja, ali to ne znači da i Vi treba to da radite…

Zamenik ambasadora SAD u UN, Ričard Mils, rekao je:

– Prirodno prepoznajem impresivne akreditive (Rodžera Votersa) kao umetnika, ali njegove kvalifikacije da nam govori kao stručnjaka za kontrolu naoružanja i bezbednosna pitanja u Evropi su manje očigledne.

Rusija je tražila ovaj sastanak Sveta bezbednosti da bi se razgovaralo o naoružanju koje je Zapad isporučio Ukrajini.

Rodžer Voters objavio otvoreno pismo Oleni Zelenskoj

Isporukom naoružanja “naši bivši zapadni partneri primoravaju (Ukrajinu) da izdrži što je duže moguće ne razmišljajući o gubicima ukrajinskih oružanih snaga i ostavljajući moral po strani”, rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzja.

Pohvalio je govor Rodžera Votersa, “jednog od najvažnijih aktivista u savremenom antiratnom pokretu”, videvši to kao znak “zabrinutosti međunarodne umetničke inteligencije” zbog pravca u kojem ide svet.

Rodžer Voters: Amerika u ime slobode seje smrt po svetu, američki predsednici su svi od reda ratni zločinci

U otvorenom pismu početkom septembra, Rodžer Voters je napisao da Zapad treba da prestane da isporučuje oružje Ukrajini i optužio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da toleriše “ekstremni nacionalizam”, a potom je od njega tražio da prekine “ovaj ubilački rat”.

Tada je proglašen “personom non grata” u Krakovu u Poljskoj, a njegovi koncerti su otkazani.

Nasuprot tome, Pink Floyd je u znak podrške ukrajinskom narodu aprila prošle godine objavio svoju prvu autorsku pesmu od 1994. godine.

Gilmur i njegova supruga optužili Votersa za antisemitizam, licemerje, mizoginiju i – ljubav prema Putinu…

Pre nekoliko dana, Poli Samson koja je jedan od tekstopisaca benda, i partnerka pevača i gitariste Dejvida Gilmora, na Twitteru je nazvala Rodžera Votersa “antisemitom” i “apologetom Putina”.

Voters je na Twitteru to “u potpunosti” odbacio, osudivši ih kao “zapaljive i potpuno netačne komentare”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime