Na prodaju katalog Majkla Džeksona… Za polovinu prava, fondacija traži skoro milijardu dolara

0
288
Majkl Džekson/Photo: YouTube printscreen
Oglasi

Posle niza muzičara koji su prodali svoje kataloge, izgleda da je red došao i na muziku jedne od najvećih pop ikona svih vremena –  Majkla Džeksona.

Estate of Michael Jackson, pravno lice osnovano posle smrti pevača u svrhu upravljanja njegovom imovinom i nadziranja posmrtnih prihoda, moglo bi da postavi novi rekord sudeći prema izveštaju koji je objavio Variety.  Prema navodima, oni koji su zaduženi za poslove pokojnog umetnika rade na tome da prodaju polovinu svojih udela u Džeksonovoj diskografiji za cifru između 800 i 900 miliona dolara.

The Doors prodali prava na brendiranje, katalog, mastere, prihode… Kupac kaže da je reč o “monumentalnoj akviziciji”

Variety kaže da Sony i mogući finansijski partner pregovaraju o preuzimanju 50% udela imanja Džekson u brojnim umetnikovim izvorima prihoda, uključujući njegov muzički katalog, izdavaštvo, “MJ: The Musical Broadway show” i predstojeći biografski film “Michael”.

Primary Wave Music navodno već poseduje udeo u Džeksonovom, ali ima smisla da Sony traži svoj deo kolača. Ta kompanija je glavni kupac muzičkih kataloga poslednjih godina, a između ostalog, kupila je katalog Brusa Springstina za 500 miliona dolara, kao i katalog Boba Dilana za oko 200 miliona dolara.

Posao veka… Universal preuzeo katalog Elvisa Prislija, o ceni niko ni da zucne

Sony je takođe bila Džeksonova diskografska kuća tokom njegove solo karijere, a 1995. kompanija se udružila s muzičarem kako bi osnovala Sony/ATV Music Publishing (što je uključivalo Džeksonov udeo u izdavaštvu Beatlesa).

Svi prodaju sve… I Pol Sajmon “utopio” svoj muzički katalog Sony Music Publishingu

Posle Džeksonove smrti 2009. godine, Sony je započeo preuzimanje celog vlasništva nad Sony/ATV-om – što su i dovršili krajem 2019.

Čini se kako se ovaj “trend” nastavlja među muzičarima. Nedavno je i Džastin Biber prodao svoj katalog, a pre njega, to su učinili i Nil Jang, Stivi Niks, Džastin Timberlejk, Sting i navedeni Springstin i Bob Dilan, a prodat je i katalog Dejvida Bouvija posle njegove smrti.

HL/Izvor: muzika.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime