Toni Ajomi konačno otkrio kako je zaista nastao legendarni rif iz pesme “Paranoid”…

0
279
Toni Ajomi/Photo> YouTube printscreen
Oglasi

Gitarista benda Black Sabbath, Toni Ajomi, osvrnuo se na stvaranje rifa za pesmu “Paranoid” u novom intervjuu.

Naslovna numera drugog albuma birmingemske metal grupe postala je njihova najslušanija pesma, sa više od 920 miliona strimova na platformi Spotify. Međutim, kako je Ajomi, sada sedamdesetpetogogišnjak, ispričao za BBC Radio 4, pesma je napisana iz nužde, jer album nije bio dovoljno dug.

– Bili smo u studiju, radili na albumu ‘Paranoid’ – seća se Ajomi.

Gizer Batler “otvoren za ideju” okupljanja Black Sabbath…

– Drugi momci su otišli da jedu, a ja sam ostao u studiju, a onda je producent, Rodžer Bejn, rekao, ‘Treba nam još jedna pesma. Nemamo dovoljno pesama na albumu. Možeš li da smisliš nešto?’ Ja sam rekao: ‘Pa, ne’.

– Bili smo tamo samo nekoliko dana – nastavio je gitarista – i rekao sam, ‘Pa, ne znam. Nikada nisam napisao pesmu koja traje tri minuta’. Sabbath uvek piše pesme koje traju pet ili šest minuta. Tako da sam došao na ovu ideju i čekao da se ostali vrate iz paba. Onda sam im odsvirao ideju. I, praktično, uradili smo to odmah.

Toni Ajomi o okupljanju Black Sabbath: Nikad ne reci nikad… već smo kršili obećanja

Ajomi je suosnivač Black Sabbatha, zajedno sa pevačem Ozijem Ozburnom, basistom Gizerom Batlerom i bubnjarom Bilom Vordom 1968. godine. Debi album benda, pod nazivom “Black Sabbath”, objavljen je 13. februara 1970. godine i, iako su ga kritičari ocrnili, dosegao je osmo mesto na britanskim top listama albuma i danas se smatra prvom heavy metal pločom.

“Paranoid”, objavljen sedam meseci nakon debija, bio je prvi album Black Sabbatha koji je dostigao broj jedan na listama, i stvorio je hitove “Paranoid” i “Iron Man”. Bend nije objavio više nijedan album koji je dostigao broj jedan u Velikoj Britaniji, sve do svog oproštajnog albuma “13” 2013. godine.

Misteriozni “peti član” Black Sabbatha… Slavni gitarista otkrio svoje paranormalno iskustvo

Birmingemski Kraljevski balet nedavno je izveo “Black Sabbath – balet” u čast benda, s pojavljivanjem Tonija Ajomija na sceni. Recenzent magazina Metal Hammer, Rih Hobson, prisustvovao je jednoj od predstava i dao joj četiri zvezdice. Hobson je napisao:

Ko ustvari “poseduje” Black Sabbath? Jedan je Black, drugi je Sabbath, a ostali su – plaćeni muzičari

– Fenomenalan spoj dva sveta. ‘Black Sabbath – balet’ je impresivan spektakl vredan gledanja kako za fanove metala, tako i za ljubitelje baleta. I ko zna – možda do kraja, ovi svetovi nisu tako nespojivi kako se na prvi pogled činilo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime