Spotify, imamo problem? Streaming servis otpušta još 1.500 radnika…

0
145
Spotify/Photo: unsplash
Oglasi

Spotify, jedan od najpoznatijih servisa za streaming, ovih dana je u centru pažnje zbog dugo očekivanog godišnjeg pregleda slušanja, odnosno opcije Wrapped.

Međutim, Spotify je ove nedelje ponovo došao u centar pažnje zbog kontroverzne odluke o otpuštanju 1.500 radnika. Ovo je nešto više od 16% trenutne ukupne radne snage kompanije Spotify.

Spotify objavio liste najslušanijih umetnika, pesama i albuma u 2023. godini…

Daniel Ek, izvršni direktor kompanije Spotify. odluku o otpuštanju objasnio je “usporavanjem ekonomskog rasta, što je poskupelo kapital”. Ek je takođe objasnio da je menadžment imao opciju da bira između većeg momentalnog otpuštanja ili manjih otpuštanja tokom naredne godine i 2025.

Ipak, Spotify se, uzimajući u obzir trenutne finansijske rezultate, odlučio za veće momentalno otpuštanje.

“Mnogi pametni, talentovani i uporni ljudi će morati da nas napuste”, napisao je Ek.

Spotify ukida tantijeme za pesme s manje od hiljadu streamova godišnje…

Ovo nije prvo otpuštanje u Spotify ove godine. Prvi talas otpuštanja, takođe iz ekonomskih razloga, dogodio se 23. januara, kada je Spotify otpustio 600 radnika. U to vreme, to je bilo oko 6% zaposlenih u kompaniji. Ovog juna, Spotify je otpustio dodatnih 200 radnika u jednom od najvećih otpuštanja u sektoru podcasta kompanije.

Spotify se pridružio trendu drugih globalnih tehnoloških kompanija sa velikim talasom otpuštanja. Prema Layoffs trackeru, pretpostavlja se da je do sada u sektoru globalnih tehnoloških kompanija otpušteno više od 255 hiljada ljudi. Trend otpuštanja počeo je 20. januara, kada je Google otpustio 12.000 radnika. Twiter (sada X) je prošle godine otpustio 3.700 radnika, što je više od 50% njegove radne snage.

U isto vreme, još jedan streaming servis, Tidal, otpustio je oko 10% svojih zaposlenih.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime