Rodžer Voters odlučio da održi koncert u Frankfurtu uprkos zabrani…

0
446
Rodžer Voters/ Photo: youtube.com printscreen
Oglasi

Rodžer Voters izjavio je da će svirati u Frankfurtu uprkos tome što je njegov planirani nastup otkazan zbog pritiska pojedinih organizacija zbog njegovog navodnog antisemitizma.

Bivši frontmen Pink Floyda trebalo je da svira 28. maja u Festhalleu, multifunkcionalnoj areni kojom upravlja grad, ali je gradsko veće otkazalo nastup zbog njegovih navodnih negativnih stavova o Izraelu, nazivajući ga čak i najpoznatijim svetskim antisemitom.

Voters govorio pred Savetom bezbednosti UN: Osuđujem Rusiju, ali bila je isprovocirana…

Prema izraelskim novinama Haaretz, kao razlog otkazivanju njegovog nastupa navedeno je Votersovo bojkotovanje Izraela, poznatog i kao BDS kampanja, zbog njegovih izjava u medijima povezanima s Hamasom, poređenja Izraela s aparthejdom Južne Afrike, kao i brojnih izjava građana koje su na njegovom nastupima primetili antisemitske slike. Novine su se osvrnule na osetljivost samog mesta održavanja njegovog nastupa jer je reč o mestu koje je korišćeno kao zarobljenički centar 1938. godine za oko 3000 Jevreja koji su potom deportovani u koncentracione logore.

Kvari im biznis od 500 miliona dolara… Rodžer Voters ugrožava prodaju kataloga Pink Floyda svojim komentarima o Ukrajini i Izraelu

Međutim, Voters je izjavio da svejedno dolazi uprkos otkazivanju. Objavio je ažuriranje na Instagramu uz fotografiju groba Sofije Šol, nemačke studentkinje i antinacističke aktivistkinje kojoj je giljotinom odrubljena glava 1943. godine jer je delila antiratne letke po Univerzitetu u Minhenu. U objavi se takođe navodi da je Voters podneo protivtužbu protiv zabrane odluke gradskog veća, ali nije dobio odgovor. Pritom je naznačio da bi mogao da pokrene i pravni postupak protiv zahteva za otkazivanjem njegovih nastupa, za koji tvrdi da je neopravdan i pokušaj da se ućutka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roger Waters (@rogerwaters)

“Frankfurtsko gradsko veće je zakonski moralo da odgovoriti na privremenu zabranu koncerta Rodžera Votersa do ponoći 14. aprila. Jesu li? Niko ne zna. Možemo samo da nagađamo šta se događa u Frankfurtu. Da li hoće da dobiju na vremenu? Ko zna? Nije da je važno! Ipak dolazimo! Jer ljudska prava su važna! Jer sloboda govora je važna! Da!”, napisao je Rodžer Voters, i obrazložio zašto je uz svoju objavu stavio fotografiju groba Sofije Šol:

“Gradsko veće Frankfurta, sećamo se Kristalne noći! Poput Sofije Šol, naši su očevi stajali uz te tri hiljade Jevreja, a mi danas stojimo uz Palestince! Dolazimo u Frankfurt 28. maja!  Ljubav, R.”

Nik Mejson o novoj Votersovoj verziji “The Dark Side Of The Moon”: Iritirajuće, apsolutno briljantno…

Prošlog meseca pokrenuta je peticija za poništenje odluke Gradskog veća Frankfurta, koju su potpisali brojne osobe iz javnog života kao što su Erik Klepton, Tom Morelo i Nik Mejson, Brajan Ino, Piter Gabrijel i osnivač Soft Machinea Robert Vajat takođe su pokazali solidarnost, kao i glumice Suzan Sarandon i Džuli Kristi, kao i filmski redatelj Ken Louč. Trenutno peticija ima više od 34.000 potpisa.

Veliki broj muzičara i glumaca potpisao peticiju podrške Rodžeru Votersu posle zabrane koncerta u Frakfurtu

U opisu peticiju piše: “Votersova kritika izraelskog postupanja prema Palestincima deo je njegovog dugoročnog zagovaranja ljudskih prava širom sveta. Zvaničnici koji ocrnjuju Votersa učestvuju u opasnoj kampanji koja namerno spaja kritiku izraelske nezakonite i nepravedne politike s antisemitizmom. Zvaničnici u Nemačkoj, organizatori koncerata i muzičke platforme ne smeju da podlegnu pritisku onih pojedinaca i grupa koji bi radije videli Votersovu muziku uklonjenu nego da se bave problemima koje njegova muzika ističe”.

Na internetu je potom pokrenuta i druga peticija koja se protivi prvoj peticiji. Prošlog meseca, Voters je započeo evropski deo svoje oproštajne turneje “This Is Not A Drill”.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime