Planetarno ludilo, epizoda XY… Autor “Igre prestola” optužen za rasizam i transfobiju

0
259
Oglasi
Džordž R. R. Martin /Photo: YouTube printscreen
Džordž R. R. Martin /Photo: YouTube printscreen

Džordž R.R. Martin, autor “Igre prestola”, optužen je za navodne rasističke i transfobične komentare na dodeli Hugo nagrada – prestižne ceremonije za fanove fantazije i naučne fantastike.

Martin je u petak bio voditelj ove ceremonije dodele ovih nagrada, koje su tek u poslednjih nekoliko godina počele da priznaju doprinos koji žene, pripadnici LGBT zajednice i pisci različitih rasa daju ovoj vrsti književnosti.

Zbog toga je i izbor nominovanih bio veoma raznolik, no nakon ceremonije Martin je suočen sa optužbama da je tokom nje mnogo više vremena posvetio hvaleći bele pisce i muškarce, nego aktuelni najuži izbor. On je navodno pogrešno čitao imena nominovanih, kao i crnačkog časopisa Fiyah (koji je sinonim za englesku reč vatra, te se tako i čita), ali i napravio šalu o statui filmske nagrade Oskar, tačnije o nedostatku genitalija na njoj, koji su pojedini shvatili kao transfobičnu.

 

Sa druge strane, mnogi u tome nisu videli ništa neočekivano. Silovanja, rasne i rodne razlike predstavljenje u seriji “Igra prestola” samo su delić onih koje opisuju knjige. Sa druge strane, Martin u tim knjigama piše o transrodnim ljudima, piše o ljudima koji nisu beli i daje im vrlo važne uloge, piše o moćnim ženama i tajnoj moći koje one imaju, naročito kada je reč o zmajevima i porodici Targarijen, a njegov omiljeni tip heroine  – takozvani tomboj – stalno se i stalno ponavlja u njegovim knjigama.

Čak se i jedna od scena, za koju mnogi fanovi smatraju da je jedan od ključeva čitave franšize, bavi ovim pitanjem – trenutak kada Doran Martel posmatra decu koja se igraju u bazenu, tačnije, tamnoputu devojčicu koja ruši belog, plavokosog dečaka u vodu.

 

Zbog toga su mnogi ipak i stali u njegovu odbranu i rekli da teško da ovakav pisac mogao da svesno da rasističke komentare.

Ipak, bilo je više onih koji su smatrali Martinove komentre neprimernim.

AKO ĆUTI MARTIN, NE ĆUTE SARADNICI… NASTAVAK PRIČE O “IGRI PRESTOLA” STIŽE 21. AVGUSTA. MOŽDA…

Pogotovo su zasmetale hvale izrečene na račun H. F. Lavkrofta i Džona V. Kembela, čije bogate književne karijere nose i mrlje njihovog rasizma. Kembel, koji je bio uticajni urednik sve do 1970-ih godina, odbio je jednom prilikom da štampa priču jer je njen glavni lik bio crnac.

Martin je juče na svom blogu uputio izvinjenje za svoje reči.

– Izvinjavam se svima čija sam imena pogrešno izgovorio. Iskreno mi je žao. To nikada nije bila moja namera – kazao je on.

Nadalje je objasnio kako se u svom govoru fokusirao na retro pisce više nego na ovogodišnje nominovane, jer je želeo da istakne istoriju ovih nagrada, koje su ove godine dodeljene po 67. put.

https://www.youtube.com/watch?v=nlU5MWt1j7Q

HL/Izvor: telegraf.rs

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime