Otkriven Benksijev pravi identitet… Tužba protiv umetnika rešila misteriju (ili možda nije)

0
498
Benksi/Image from Exit Through the Gift Shop (2010)
Oglasi

Izgleda da je konačno rešena misterija ko se krije iza imena Benksi, pseudonima jednog od najpoznatijih umetnika današnjice, čija dela već nekoliko decenija privlače pažnju javnosti.

Benksi optužio kompaniju Guess da se služi njegovim delom, pa pozvao na – krađu garderobe

Benksi je do sada uspeo da sakrije svoj pravi identitet, ali čini se da će se to uskoro promeniti. Britanska kompanija za izradu čestitki podnela je tužbu za klevetu Visokom sudu pravde u Londonu protiv “umetnika poznatog kao Benksi”.

Benksi rizikovao da razotkrije identitet, ali je imao stvarno dobar razlog…

Novinar Ričard Iden, jedan od urednika Daily Maila, tvrdi da je Benksi pseudonim kojim se koristi 53-godišnji Robin Ganingem. Ispostavilo se da je on verovatno u pravu, budući da je upravo to ime navedeno u gore pomenutoj tužbi.

Benksi naslikao mural na zgradi, cena joj skočila čak 8 puta…

Ganingemovo ime učestalo se koristilo kada se nagađalo o stvarnom identitetu poznatog umetnika. Ganingem je iz Bristola, Benksijevog rodnog grada. Veruje se da će pravi Benksi biti primoran da se zbog tužbe pojavi na sudu i time otkrije da je on u stvari Robin Ganingem, prenosi Index.

Benksi će morati da otkrije svoj identitet… U suprotnom, mogao bi da izgubi autorska prava na sva svoja dela

Benksija nazivaju britanskim nacionalnim blagom, a njegova dela ulične umetnosti krase ulice Londona, Pariza, Ukrajine… Njegovi radovi redovno dosežu cene od nekoliko miliona funti, ali javnost još uvek ne zna kako slavni umetnik zapravo izgleda ni koje mu je pravo ime.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)

Jedno od njegovih najpoznatijih dela, “Devojka s balonom”, nedavno je na aukciji prodato za 1,5 miliona evra, što je tri puta više od prvobitne procene.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime