Noel Galager ima svog gitar heroja… ime mu je – Džoni Mar

0
181
Noel Galager i Džoni Mar, screenshot YouTube
Oglasi

Noel Galager nikada nije bio neko ko krije svoje mišljenje. Od njegovih prvih intervjua, nije bilo sumnje da Galager smatra Oasis za jedan od najvećih bendova na svetu i rado bi se obračunao sa bilo kojim drugim muzičarem koji se ne slaže sa tim. S druge strane, Noel ne bi mogao da postane jedan od najcenjenijih tekstopisaca svoje generacije da mu prethodni bendovi nisu poslužili kao inspiracija.

Noel Galager bi u svom bendu rado video jednog fudbalera… ali ne bilo kojeg, nego – najluđeg

Iako je imao relativno izolovan način pisanja pesama, većina njegovih osnovnih muzičkih elemenata obično su pozajmljeni iz muzike Beatlesa. Kroz svaki od albuma Oasisa, jasno je da je Noel uzimao više od nekoliko segmenata iz dela Džona Lenona i Pola Mekartnija, posebno kada je doslovno kopirao na pesmi ‘She’s Electric’ ili ih imenovao u stihovima.

Ipak, kada je postao tinejdžer, Galager je počeo da se okreće zvuku panka, zaljubljujući se u bendove kao što su Sex Pistols, kada je prvi put čuo album “Nevermind the Bollocks”. Iako je Džon Lajdon možda širio ideju o anarhiji širom Engleske, Noel je bio zatečen kada je prvi put čuo bend The Smiths kako sviraju u emisiji “Top of the Pops”.

Poreklom iz Mančestera, indi rok kvartet je razvio jedinstven stil pisanja fantastičnih melodija, pri čemu je Morisi postao arhetip tmurnog indi rokera. Iako je Galager bio oduševljen slušajući bend kako izvodi pesme poput ‘This Charming Man’, bio je još više očaran onim što je Džoni Mar radio na gitari.

Noel Galager snimio pesmu sa Džonijem Marom… “Pretty Boy” najavljuje album 

Obučen kao Brajan Džons iz Stonsa, Mar je bio poznat po nekonvencionalnom pristupu sviranju gitare, kombinujući elemente glavne i ritam gitare. Učinio je bend posebnim u odnosu na ostale indi bendove, stvarajući čuvene melodije iza pesama ‘How Soon Is Now’ i ‘There Is a Light That Never Goes Out’.

Govoreći o svom pristupu sviranju gitare, Noel je rekao da je zatečen načinom na koji Mar pristupa svakoj pesmi, izjavivši:

– Video sam ga u studiju kako radi stvari koje su tako jednostavne, a istovremeno tako teške. Nemoguće je svirati kao on. Ako si u studiju i producent ti kaže, ‘Odsviraj nešto kao Džoni Mar’, bolje ga nazovi jer ti to ne možeš da postigneš.

Džoni Mar otkrio: Jedina stvar koju sam radio i koja se pretvoriila u sr…e su Smthsi… Morisi i ja smo previše različiti

Mar će takođe postati ključni deo uspona Oasisa, poklanjajući Noelu gitaru pre nego što su čak i objavili album. Kada je Noel izvadio gitaru iz futrole i zasvirao, napisao je ‘Slide Away’ gotovo istog momenta, što će postati jedna od najslavnijih pesama u istoriji benda.

Ipak nisu preležali dečije bolesti… Morisi i Džoni Mar se prepucavaju po medijima, pišu otvorena pisma, prozivaju se po društvenim mrežama…

Od tada, Noel i dalje poziva u pomoć Mara u studiju, pri čemu je ovaj gitarista učestvovao na albumima poput “Heathen Chemistry” i doprineo solo pesmi ‘The Ballad of the Mighty I’ sa Noelovog solo albuma “Chasing Yesterday”. Iako Noel obično smatra da u studiju ima dovoljno umeća, potrebna mu je Marova genijalnost kako bi sve to podigao na viši nivo.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime