No Comment… Beli glumci više neće davati glasove likovima druge boje kože u serijama “Simpsons”, “Family Guy” i “Central park”

0
298
Oglasi
Apu, The Simpsons/printscreen
Apu, The Simpsons/printscreen

Beli glumci u “Simpsonovima” više neće biti angažovani za glasove likova drugog etničkog porekla, objavili su producenti serije.

Humoristička crtana serija, koja se emituje na kanalu Fox, već nekoliko godina je na meti kritika zato što beli glumac Henk Azarija pozajmljuje glas Indijcu Apuu.

Azarija je ranije ove godine najavio da odustaje od te uloge.

KAD SE “POLITIČKA KOREKTNOST” IZVRNE NAOPAKO… OBJAVLJEN KONTROVERZNI STRIP DEDVUD DIK. U MRAKU DIVLJEG ZAPADA – SVI KAUBOJI SU CRNI

Vest je objavljena u petak, u jeku protesta Crni životi su važni, koji su se proširili svetom nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja.

– Nastavljajući dalje, Simpsonovi više neće imati bele glumce koji daju glas likovima druge boje kože – naveli su producenti u kratkoj izjavi.

Azarija je januaru izjavio da više neće pozajmljivati glas indijskom vlasniku marketa Apuu Nahasapimapetilonu, liku koga je tumačio od njegovog nastanka 1990. godine.

– Svi smo doneli odluku zajedno… Svi smo se složili. Osetili smo da je to ispravna stvar  izjavio je Azarija tada.

Kritičari su optužili kreatore serije da Apuov lik podstiče rasne stereotipe.

Azarija, koji daje glasove i drugim likovima, poput crnog policajca Lua ili Meksikanca Čoveka Bumbara, rekao je da mu je bilo “jako potresno, lično i profesionalno”, ako se neko osetio marginalizovanim zbog Apua.

NOVI PRILOG ZA ISTORIJU BOLESTI… CRTANI FILM “DAMBO” NA METI ZBOG RASIZMA

U izjavi kompanije Fox nije istaknuto da li će se Apu i ostali likovi vratiti u seriju.

Majk Henri i Kristen Bel su samo još neki beli glumci koji su rešili da više ne pozajmljuju glas likovima druge boje kože. Henri je 20 godina pozajmljivao glas crnom liku Klivlendu Braunu u seriji “Family Guy”.

– Obožavam ovog lika, ali ljudi bi trebalo da glume ljude njihove boje kože – napisao je na Tviteru.

Kristen Bel, koja je pozajmljivala glas devojčici Moli u crtanoj seriji “Central park” izjavila je da je time pokazivala “manjak svesnosti”.

– Dati beloj glumici da pozajmljuje glas liku druge boje kože potkopava specifičnost mešovite rase i iskustva Afroamerikanaca – izjavila je.

HL/Izvor: BBC news na srpskom

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime