Nije OK Fest bila samo muzika… U OK Book zoni družili smo se s Dr Neletom Karajlićem i Igorom Marojevićem

0
408
Nele Karajlic promocija knjige OK Fest 23/Photo: Alex
Oglasi

Nije OK fest bio samo muzika… Otprilike u vreme kada se svi razbude i saberu utiske od prethodne večeri, počinjala je sa radom OK Book Zona. Publika zainteresovana za promocije knjiga okupljala se u hladovini sa svih strana okruženoj šatorima.

Prvi je promociju svoje knjige “Solunska 28 II deo – o prijateljstvu i izdaji” održao Dr Nele Karajlić, jutro posle spektakularnog koncerta. Pre svega, zahvalio se svima koji su bili tu i rekao da mu je publika na OK Festu pružila emociju koju nije osetio prethodnih deset godina. Fokus je svakako bio na nastavku buduće trilogije “Solunska 28” koja govori o životima stanovnika jedne kuće na Dorćolu, na samoj obali Dunava.

Na Tjentištu stanuje – ljubav… Evo kako je bilo na žurci dobrodošlice u kampu OK Festa

Iako nije iz sveta književnosti, Nele je u svojim dosadašnjim delima dokazao i svoju veštinu koju ima, između ostalog, i sa rečima. Tokom obraćanja, uporedio je prvi i drugi, ali i najavio treći deo trilogije, koji bi, kako kaže, mogao nositi naziv ‘Solunska 28 – seks, droga i rokenrol’.

Nele Karajlic promocija knjige OK Fest 23/Photo: Alex

Skrenuo je pažnju budućim čitaocima da se romani iz trilogije ne moraju čitati redom, nazvavši to “genijalnim komercijalnim potezom”.

Naravno, iako je u centru pažnje bila najnovija knjiga, bilo je reči i o prvoj – “Fajront u Sarajevu”. O njenom uspehu koji se vrtoglavo desio preko noći, ali i događaju koji je poslužio kao inspiracija.

Svet u kojem svi želimo da završimo… Nebo vrelo, Sutjeska hladna, a muzika moćna – počeo OK fest

Kako autor ne bi o svom delu otkrio previše i tako obio svoje potencijalne čitaoce, razgovor je morao doći kraju. Tokom cele promocije smenjivala se buka koja je nastajala od aplauza ili smeha publike.

Drugo izdanje OK Book Zone bilo je nešto drugačije nego prethodno. Igor Marojević, specifičnog, ali znatno različitog duha od Neleta, predstavljao je svoje celokupno stvaralaštvo.

Verse, note, šatorske priče i sve ono što lova ne može da sredi… Drugi dan OK Festa (fotoreportaža)

I dok je Nele celog života u rokenrolu, većinom muzičar, a manje književnik, slučaj sa Marojevićem je potpuno suprotan. Kako i sam kaže, on je “zagrizao književnost i to nosi do kraja”.

Igor Marojević/Photo: MArko Ristić

Kao uvod u razgovor poslužila je priča o njegovom bendu Stvarno Kvarno, koji je bio takozvani “one hit wonder”. Igor Marojević svrstava u sličan koš i sebe, mišljenjem da je i on, kao autor, “one hit wonder”, a čudo u pitanju je delo “Beograđanke”.

Zanimljivo je da iako je studirao književnost, nije mislio da će se njome baviti. Smatrao je da će mu to biti struka, ali će raditi nešto potpuno drugo. Međutim, život je odlučio drugačije, a on je, kako kaže “počeo da piše jer je propao kao roker”. Njegova ljubav prema muzici ostala je uvek prisutna, pa je otkrio da je oformio bend zajedno sa Ivanom Ivačkovićem, Predragom Mitrovićem i još jednim članom kog nije imenovao.

Polivanje pivom, rokerska utopija i poslednji atomi snage… Završen OK Fest, jedva čekamo novi

Autor priznaje da mu je najveća nagrada kada kod čitaoca koji mu se javljaju prepozna istu potrebu za “autonomijom u umetnosti”, koju oseća dok stvara. Takođe, rekao je da rado i bez problema piše o tabu temama, bez obzira na mišljenje okoline.

Književnika u muzici ima dosta, a ovogodišnji OK Fest nam je pružio mogućnost da neke od njih upoznamo malo bolje. Nadamo se da će ovaj programa sledeće godine biti još bogatiji.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime