Ono kad su Alice In Chains javno poslali poruku Metallici tokom MTV Unplugged nastupa…

0
467
Alice in Chains/Photo: screenshot
Oglasi

Koliko god da izgleda da su legendarni Alice In Chains lako i bez napora realizovali kultni MTV Unplugged nastup, bend je zapravo imao đavolske probleme iza kulisa.

Za početak, čak tri godine pre toga nisu nastupali uživo zbog zdravstvenih problema i problema sa narkoticima koje je ima pevač Lejn Stejli. Upravo to je bio razlog zbog kojeg je gitarista Džeri Kntrel u srcu znao da će ovo biti jedan od poslednjih nastupa koje će ikada izvesti sa Lejnom, prenosi Plejer.

Kad je moćno i bez struje… Ovo su 10 najboljih MTV Unplugged koncerata

U jednom od kasnijih intervjua on se prisetio da je ušetao na Unplugged binu “znajući da je njegov bend verovatno gotov”.

Nažalost, nije pogrešio, jer je nastup nakon Unpluggeda, kada su bili predgrupa KISS-u, bio njihov poslednji sa Stejlijem.

Kao da nije bila dovoljna sva ta emocionalna težina, Kantrel se te noći još i otrovao hranom i zapravo je nastupao u prilično lošem fizičkom stanju.

Uprkos svim tim lošim momentima, oni su veličanstveno prošli kroz pažljivo koncipiran set, dokazujući da čak i kada su muzički potpuno ogoljeni, njihove pesme i muzika i dalje mogu da budu pravi emocionalni udar na slušaoca.

Jedna zaimljiva, a često zanemarivana činjenica od te večeri jeste to što koncertu nisu prisustvovali samo fanovi i novinari.

Bizarna smrt jednog od tvoraca kultne emisije MTV “Unplugged”

Tu su bili i članovi jednog benda koji je u tom periodu prolazio kroz velike promene. Momci iz Metallice sedeli su u prvom redu tokom celog šoua, a došli su da bi podržali svoje dugogodišnje prijatelje, tek nakon što su objavili svoj album “Load”, koji je izazvao mnogo podela i kontroverzi. Džeri se prisetio koliko je značilo imati podršku Metallice tada.

– Pomoglo je to što je Metallica gledala svirku. Ti momci su oduvek bili u našem užem krugu rock n roll braće, tako da je imati ceo bend tamo zaista mnogo značilo – naveo je gitarista.

Iako su duboko cenili podršku, to svakako nije sprečilo momke iz Alice In Chains da šarmantno i prijateljski isprozivaju Metallicu i to usred samog koncerta.

Metallica je u tom periodu, da podsetimo, fanove razbesnela ne samo zvukom na albumu “Load”, već i činjenicom da su odlučili da se ošišaju i nabace novi, moderni imidž. Da, koliko god to glupo zvučalo, to je u to vreme bila zaista velika stvar.

Zbog svega toga basista Alice In Chains Majk Injez odlučio je da isproziva momke iz Metallice tako što je na svom basu napisao reči “Prijatelji ne bi dozvolili prijateljima da se ošišaju…”, kako bi svi mogli da vide tokom emisije.

28 godina kasnije… Pearl Jam objavili live album “MTV Unplugged”

Ta rečenica je inače bila parafraza kampanje za savesnu vožnju, koja je bila aktuelna 90-ih godina, a koja je sadržala i rečenicu “Prijatelji ne bi dozvolili prijateljima da voze pijani”. Ta rečenica je inače jako često bila emitovana na televiziji i bila je široko ukorenjena u kulturnom duhu Amerike devedesetih.

Kako je noć odmicala, Alice In Chains je iskoristio i par drugih prilika da napravi Metallica reference, svirajući delove pesama “Battery” i “Enter Sandman2 između pesama.

Gibson predstavio dve nove akustične gitare posvećene Džeriju Kantrelu iz Alice in Chains

Kantrel se kasnije prisećao Majkove odluke da priredi mali šou sa gitarom za Metallicu.

– Kada smo radili unplugged u Njujorku, pojavili su se svi iz Metallice, sva četvorica momaka. Svi sede u redu i svi su imali ove nove kratke frizure i slično, bilo je prilično smešno. I onda je Majk napisao neke stvari na svom basu o tome da prijatelji ne dozvoljavaju prijateljima da se šišaju jer su izgledali kao da su iskočili iz magazina GQ, sređeni i sve to – naveo je Kantrel.

Vremena su se od tada značajno promenila, kratke kose u metalu nisu više jeres, a i Metallica i Alice In Chains su i dalje živi i vitalni. Šteta je samo što Lejn više nije tu da sve to vidi. Bilo bi mu drago.

HL/Izvor: plejer.net

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime