Međunarodni salon stripa od 30. septembra do 2. oktobra u beogradskom SKC-u

0
525
Medjunarodni salon stripa, promo
Oglasi

Ovogodišnji 19. Međunarodni salon stripa biće održan od 30. septembra do 2. oktobra u Studentskom kulturnom centru a jedan od najznačajnijih segmenta programa je velika dokumentarna retrospektiva Andrije Maurovića slikara, crtača stripa, ilustratora i jedne od najmarkantnijih umetničkih figura u Hrvatskoj i na prostoru bivše Jugoslavije.

Izložba nosi naslov “Maurović, Stari Mačak, još jednom (ili – prvi put) u Beogradu?” i oblikovana je prema konceptu Veljka Krulčića, uglednog zagrebačkog izdavača i istoričara stripa.

STIŽE STRIP U ČAST OLIVIJE NJUTN-DŽON… PRIČA O USPEHU, SLAVI I BORBI ZA ŽIVOT  

Prema rečima Mikija Pješčića, urednika Salona stripa važan segment ovogodišnjeg festivala čini i izložba vodećeg slovenačkog umetnika andergraund, ili preciznije rečeno, autorskog stripa Iztoka Sitara. On je, kako podseća Pješčić, objavio dosad sedamnaest žanrovski različitih albuma u kojima se prevashodno bavi odnosom mladih prema ljubavi, erotici, alkoholu, drogama i društvenim pitanjima. Sitar se posebno usredsređuje na anomalije poput nacionalizma, šovinizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, koje su isprepletene u čitavom njegovom stripovskom opusu.

Medjunarodni salon stripa, promo

Ekskluzivnost Salona donosi gostovanje italijanskog umetnika Danijela Meučija, autora grafičkog romana “Tesla: Čovek koji je oblikovao budućnost”.

PRVI BROJ STRIPA “KAPETAN AMERIKA” PRODAT NA AUKCIJI ZA 3,1 MILIONA DOLARA

U pitanju je priča zasnovana na intervjuu koji je Nikola Tesla dao časopisu Liberti 1935. godine oživljena divnom tehnikom akvarela i namenjena svima koji žele da nauče više o životu ovog izuzetnog pronalazača.

– Pomenute izložbe, kao i velika dokumentarna retrospektivna izložba Slobodana Ivkova, dobitnika Salonove nagrade za životno delo, i prateće izložbe festivala (Grand Prix Salona 2003 – 2022; Laureati Salona 2003 – 2022; Ovde, na ovom mestu…#2), biće dostupne posetiocima od 30. septembra do 15. oktobra, dok će govorni – predavački i tribinski programi, kao i Salonova berza stripa, trajati od 30. septembra do 2. oktobra – najavio je Miki Pješčić.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime