Home»Fun»Stripomania»Prvi broj stripa “Kapetan Amerika” prodat na aukciji za 3,1 miliona dolara

Prvi broj stripa “Kapetan Amerika” prodat na aukciji za 3,1 miliona dolara

5
Shares
Pinterest Google+
Kapetan Amerika, screenshot
Kapetan Amerika, screenshot

Arhivski primerci stripova dostižu sve višu i višu cenu na svetskom tržištu, a još jedan dokaz toga pojavio se u četvrtak kada je strip u kojem se prvi put pojavljuje Kapetan Amerika prodat za 3,12 miliona dolara.

Prodaja prvog broja stripa Kapetan Amerika time je ušla među pet najskuplje prodatih stripova ikada i ujedno postala najskuplje prodat strip iz Kapetan Amerika edicije. Kupoprodaja je ostvarena na aukciji kuće Heritage Auctions.

BOUVIJEV “ČOVEK KOJI JE PAO NA ZEMLJU” USKORO KAO STRIP

Prvi broj stripa Kapetan Amerika pojavio se na američkim kioscima u decembru 1940. godine, godinu dana pre japanskog napada na Pearl Harbour što će definitivno uvesti Ameriku u Drugi svetski rat. Rat je već tada besneo pa na naslovnici stripa Kapetan Amerika pesnicom udara – Adolfa Hitlera lično.

Kapetan Amerika
Kapetan Amerika

Džo Sajmon i Džek Kirbi stvorili su ovog heroja za strip izdavača Timely Comics,  kompaniju iz koje je nastao Marvel Comics. Tada je nastala pričao mršavom mladiću Stivu Rodžersu koji je vakcinisan serumom posle čega postaje super vojnik. U prvom broju se pojavljuje i Baki, njegova desna ruka, koji je u novijim vremenima postao heroj poznat kao Zimski ratnik koji se pojavljuje u Marvelovim filmovima. Strip je ubrzo postao hit i mesečno se prodavao u stotinama hiljada primeraka.

GLUMICA IZ FILMA “KAPETAN AMERIKA” UHAPŠENA ZBOG UBISTVA… OPTUŽENA JE DA JE NOŽEM IZBOLA MAJKU

Što se tiče očuvanosti prodatog primerka, on ima ocenu 9,4 što znači da je vrlo dobro očuvan s nekim sitnijim manama. Navodno postoji primerak s ocenom očuvanosti 9,8 ali on se nikada nije pojavio na nekoj aukciji.

Samo su tri stripa prodata za više od tri miliona dolara. Najskuplji je “Amazing Fantasy” No. 15 koji je u septembru 2021. godine prodat za 3,6 miliona dolara. Radi se o izdanju u kojem se po prvi put pojavljuje Spider-Man. Primerak stripa “Action Comics” No. 1 prodan je 2014. za 3,2 miliona dolara. Nekoliko primeraka prodato je za više od dva miliona dolara. Strip “Marvel Comics” No. 1 iz 1939. godine prodat je prošlog meseca za 2,4 miliona kao i dva primerka iz serijala “Action Comics” dok je strip  “Batman” No. 1 u januaru prošle godine prodat za 2,2 miliona dolara.

HL/Izvor: nacional.hr

Previous post

Sting se udružio s meksičkim kantautorom Kurtom... Rezultat je - "Por Su Amor"

Next post

Ovaj film snimljen je 2015. ali će biti prikazan - tek 2115.

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.