Kultni thrash metal band Coroner pred nastup na Exitu: Jedva čekamo da predstavimo svoju muziku na ovom kul mestu…

0
116
Coroner/Photo: promo
Oglasi

Ljubiteljima thrash metal zvuka ime Coroner dobro je poznato. Bend koji je nekoliko puta raspuštan pa ponovo spajan, uz najdužu pauzu od čak 15 godina, nikad spremniji dolazi na ovogodišnji EXIT. Uz jaku svirku koju najavljuju za 12. jul na Explosive Stage infused by Old Spice, ne kriju zadovoljstvo što će prvi put nastupati u Srbiji.

Sviraju od 1985. godine, a u cugu od 2011. odnosno od ponovnog okupljanja benda, od kada koncerte drže po celom svetu. Ipak, sve njihove fanove interesuje da li spremaju novi album, s obzirom da je poslednji “Grin” izašao čak 1993. godine, a članovi benda su konačno dali odgovor i na ovo pitanje.

EXIT zaokružio program: Od hip hopa, popa i zvezda elektronske scene do furioznih gitarskih rifova – EXIT 2024 ima sve

Tvrdi thrash metal zvuk oriće se Petrovaradinskom tvrđavom ovog jula, kada će na Explosive Stage infused by Old Spice bini na EXIT festivalu nastupiti čuveni švajcarski bend Coroner. Često označavan kao thrash bend, njihova muzika je išla daleko izvan onoga što se obično smatra thrash metalom. Objavili su pet albuma i polu-kompilaciju u periodu od osam godina – od sirovog i tehnički brzog albuma „R.I.P.” iz 1987, preko kompleksnog albuma „Punishment for Decadence” iz 1988, tehničke kvalitete „No More Color” iz 1989. i njegovog derivata „Mental Vortex” iz 1991, do težeg i opuštenijeg stila albuma „Grin” izašlog 1993. godine.

Coroner dolazi na ovogodišnji EXIT. Kakva su vaša očekivanja za nastup, s obzirom da ste nastupali širom sveta, i kako ste izabrali da EXIT bude deo vaše turneje?

– Očekujemo vrlo profesionalno organizovan festival sa dugom tradicijom. Radim sa jednom Srpkinjom koja mi je još pre 11 godina rekla da bi trebalo da sviramo na Exitu u Novom Sadu jer je to sjajan festival sa bendovima različitih stilova. Zbog toga sam još srećniji što smo sada pozvani.

Da li ste uzbuđeni što ćete prvi put nastupati u Srbiji i šta publika može da očekuje od Coronera na Petrovaradinskoj tvrđavi?

– Uzbuđeni smo pred svaki nastup. Mnogi faktori moraju da se slože da bismo pružili dobar koncert. Putovanje, logistika, zdravlje i mnogo tehnologije. Međutim, više smo uzbuđeni što nastupamo prvi put u Srbiji i što ćemo moći da predstavimo pesme sa svih naših albuma na ovom kul mestu.

Hrabro ste odveli Coroner u druge delove sveta, posebno Australiju i Južnu Ameriku. Zašto ste izabrali baš te kontinente? Kako je bilo u Južnoj Americi među njihovim fanovima?

– Nije bilo toliko hrabro. Jednostavno smo iskoristili priliku da sviramo tamo jer je bilo potražnje i ponude. Tako da to nije bio veliki rizik za nas. Fanovi u Južnoj Americi su bili odlični i maltene su poludeli. Ne znam da li je to normalno tamo ili je to bilo zato što smo prvi put svirali kod njih.

Svirate skoro 14 godina od poslednjeg okupljanja benda, da li je bilo lako doneti odluku da počnete ponovo da nastupate?

– Napravili smo prekid od 15 godina. Prestali smo 1996. godine i ponovo se okupili 2011. godine. Nije bilo lako. Trebalo je puno ubeđivanja od strane Tommyja ka Markiju i meni. Tommy nas je stalno pitao i donosio nam dobre ponude za koncerte. Nisam znao da li ću moći da sviram bas i pevam istovremeno. Ali pošto je bilo toliko zahteva od fanova i organizatora koncerata, na kraju smo odlučili da pokušamo i uspelo je.

Šta vas je inspirisalo da oživite Coroner?

– Kao što sam već pomenuo, glavni razlozi su bile dobre ponude za koncerte i konstantni zahtevi fanova. Ali svaki od nas je tokom 15 godina zatišja proveo dovoljno vremena da ostvari svoje muzičke želje. Svako od nas je takođe bio zainteresovan da sazna kako bismo zvučali danas. Takođe smo mogli malo da se opustimo, jer više nismo bili pod pritiskom da moramo da zarađujemo novac time.

Sa svakim od prethodnih albuma, Coroner je pravio mali, ali hrabar korak dalje od njemu svojstvenog zvuka. Da li je postojao određeni cilj iza ovog muzičkog napretka?

– To je bilo namerno, uvek smo želeli da zvučimo drugačije od drugih bendova. Originalnost nam je uvek bila veoma važna. Ali razvoj je takođe nastao jer smo bili pod uticajem različitih muzičkih stilova. Na početku smo slušali mnogo klasične muzike, kao i metal. Zatim, kada je Tommy išao u džez školu, džez se prirodno uklopio. Uvek smo bili zainteresovani za različite stilove.

Zaboravite Coachellu, dođite u Evropu… Svetski mediji pozivaju na ovogodišnji EXIT

Možemo li napokon očekivati novi album od ovog ponovo okupljenog Coronera? Da li već pišete nešto ili još uvek prikupljate ideje?

– Da, radimo na novom albumu već otprilike 8 godina. Proces pisanja pesama je zapravo završen, iako nam verovatno nedostaje još jedna pesma. Međutim, bubnjevi su potpuno snimljeni, kao i nešto gitara i vokala. Nažalost, nije kao nekada kada smo mogli ceo dan da se bavimo muzikom. Svi imamo redovne poslove i možemo da radimo na albumu jedino u slobodno vreme. Takođe, želimo da napravimo vrlo dobar album. Iako ponovo imamo mnogo ponuda za nastupe, mislim da će album biti završen i objavljen sledeće godine.

Svi ste se individualno razvili na mnogim nivoima, što bi moglo da otvori potpuno nov spektar mogućnosti za novi materijal čineći ga možda drugačijim?

– Da, sigurno je tako i sigurno pomaže u pisanju boljih pesama. Mislim da su nove pesme zrelije i doteranije nego ranije. Svakako su kompaktnije i modernije. Najveći uticaj ima Tommy, jer je on takav perfekcionista kada je u pitanju posao.

Kakvu opremu za gitaru i bas koristite? Imate li ugovor o sponzorstvu? Koje instrumente smatrate najpogodnijim u pogledu zvuka?

– Tommy i ja imamo potpuni ugovor o sponzorstvu sa Solar Guitars, Chucks and Hucks AG. To su Coroner signature gitara i Coroner signature bas gitara. Ovi instrumenti su sjajni na nastupima.

Izvor: Exit

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime