Karijeru mu vodio osnivač groblja za kućne ljubimce, lutku s njegovim likom su obesili i spalili… i još nekoliko stvari koje možda niste znali o Elvisu

0
528
Oglasi
Elvis Prisli Wallpaper
Elvis Prisli Wallpaper

Prijatelj mafije, humanitarac, prvi čovek koji je imao zid od TV ekrana i rodonačelnik prljavog plesa danas bi proslavio rođendan. Evo nekoliko stvari koje će vas možda iznenaditi iz biografije začetnika pop zvuka.

#1 Elvis je imao blizanca

Dana 8. januara 1935. godine Elvis Aron (kasnije nazvan Aaron) Prisli rođen je u dvosobnoj kući svojih roditelja u Istočnom Tupelu, u Misisipiju, oko 35 minuta nakon njegovog identičnog brata blizanca Džesija Garona, koji je bio mrtvorođen. Sledećeg dana Džesi je sahranjen u neobeleženoj grobnici na obližnjem groblju Prajsvil.

Elvis, koji je tokom života govorio o svom blizancu, odrastao je kao jedino dete u siromašnoj porodici. Njegov otac Vernon radio je niz čudnih poslova, a 1938. je osuđen na tri godine zatvora zbog falsifikovanja čeka od 4 dolara (proveo je manje od godinu dana iza rešetaka). Godine 1948. Prislijevi su se preselili iz Tupela u Memfis u potrazi za boljim prilikama. Tamo je Elvis pohađao srednju školu Humes, u kojoj je imao jedinicu iz muzičkog i smatran je tihim i autsajderom. Maturirao je 1953. godine, postavši prvi član svoje uže porodice koji je stekao diplomu srednje škole. Nakon mature je radio u mašinskoj radnji i vozio kamion pre nego što je započeo muzičku karijeru snimkom pesme “That’s All Right” u julu 1954.

Elvis Prisli/Photo: YouTube printscreen
Elvis Prisli/Photo: YouTube printscreen

#2 Elvis je kupio Grejslend kada je imao 22 godine

Godine 1957. Elvis je izdvojio 102.500 dolara za Grejslend, vilu u Memfisu koja mu je dve decenije služila kao baza. Smeštena je na skoro 14 hektara, sagradili su je 1939. godine dr Tomas Mur i njegova supruga Rut na zemljištu koje je nekada bilo deo farme od 500 jutara nazvane Grejslend u čast ćerke prvobitnog vlasnika Grejs. Kada je Elvis kupio mesto, zadržao je ime.

I KAD SVE LAĐE POTONU… NE GUBITE NADU… ELVIS PRISLI NIJE

Zabavljač je tokom godina napravio niz prepravki na imanju, uključujući dodavanje gvozdenih ulaznih kapija sa muzičkom temom, “sobu u džungli” sa vodopadom u zatvorenom i zgradu za skvoš. Nakon što je saznao da predsednik Lindon Džonson uživa istovremeno gledajući sva tri informativna programa, Elvis je bio postavio i u svom domu zid sa nizom ugrađenih televizora. Potom, 1982. godine, pet godina nakon što je Elvis pronađen mrtav u kupatilu u Grejslendu, njegova bivša supruga Prisila Prisli otvorila je imanje za javnost. Oko 600.000 njegovih fanova se okuplja tamo svake godine. Elvisovo jedino dete Liza Meri Prisli nasledila je Grejslend kada je napunila 25 godina 1993.

#3 Elvisov kontroverzni menadžer, pukovnik Tom Parker, bio je bivši karnevalski voditelj i osnivač groblja za kućne  ljubimce

Rođen kao Andreas Kornelis van Kuijk u Holandiji 1909. godine, Elvisov budući menadžer emigrirao je ilegalno u Ameriku kao mladić, gde je promenio identitet i ime u Tom Parker i tvrdio da je iz Zapadne Virdžinije (njegovo pravo poreklo nije bilo poznato javnosti sve do osamdesetih) . Radio je kao ulični prodavac i voditelj na putujućim karnevalima, zatim kao hvatač pasa i osnivač groblja kućnih ljubimaca, a zatim je vodio karijere i nekoliko pevača kantri muzike. Parker je 1948. godine dobio počasnu titulu pukovnika od guvernera Luizijane i od tada je insistirao na tome da ga oslovljavaju u skladu s tim vojnim činom.

PRIČA KOJU JE NEKO MORAO DA ISPRIČA… FILM O ELVISU PRISLIJU U BIOSKOPIMA SREDINOM GODINE

Nakon što je 1955. saznao za talentovanog Elvisa, Parker je pregovarao o prodaji pevačevog ugovora sa malenim Sun Recordsom velikoj izdavačkoj kući RCA, i zvanično preuzeo dužnost njegovog menadžera 1956. Pod pukovnikovim vođstvom, Elvis je uspeo da se proslavi: Njegov prvi singl za RCA “Heartbreak Hotel”, je objavljen iste godine i postao je prvi u njegovoj karijeri koji je prodat u više od milion primeraka; njegov debi album “Elvis Prisli” našao se na vrhu Bilbordove liste pop albuma; a debitovao je na velikom platnu u filmu “Love Me Tender” takođe 1956. godine.

Statua Elvisa Prislija/Photo: instagram
Statua Elvisa Prislija/Photo: instagram

#4 Elvis je služio vojsku nakon što je već bio poznat

U decembru 1957. Elvis, tada glavna zvezda, pozvan je da pristupi američkoj vojsci. Nakon što je dobio kratko odlaganje kako bi mogao da završi produkciju svog filma “Kralj kreolski”, 23-godišnjak je primljen u vojsku 24. marta 1958. Raspoređen je u Drugu oklopnu diviziju i pohađao je osnovnu obuku u Fort Hudu u Teksasu. Tog avgusta, dok je još bio u Fort Hudu, odobreno mu je hitno odsustvo da poseti svoju voljenu majku, koja je bila lošeg zdravlja. Gledis Prisli je umrla u 46. godini 14. avgusta 1958. Sledećeg meseca Elvis je otišao na zadatak u Treću oklopnu diviziju u Fridberg, u Zapadnoj Nemačkoj, gde je služio kao vozač džipa i nastavio da dobija gomile pošte od obožavalaca.

TAD JE BILO JASNO DA JE “PUKAO”… NAJVEĆA KONCERTNA BRLJOTINA ELVISA PRISLIJA

Dok je bio u Nemačkoj, živeo je van baze sa svojim ocem i bakom Mini Me Prisli. Takođe, u to vreme, Elvis je upoznao 14-godišnju Prisilu Bolo, ćerku američkog kapetana vazduhoplovstva. Posle dužeg udvaranja, Elvis i Prisila su se venčali 1967; par se razveo 1973. Elvis je časno otpušten iz aktivne dužnosti u martu 1960, pošto je stekao čin narednika. Njegov prvi postvojni film, “G. I. Blues”, objavljen je novembra iste godine. Saundtrek filma je proveo 10 nedelja na vrhu Bilbordove muzičke liste albuma i ostao na listi ukupno 111 nedelja, što je najduže od svih albuma u Elvisovoj karijeri.

Pogledajte nastup tada najveće svetske zvezde u šou-programu Eda Salivena:

#5 Elvis nikada nije nastupao van Severne Amerike

Procenjuje se da je 40 odsto Elvisove muzičke prodaje bilo van Sjedinjenih Država; međutim, sa izuzetkom nekoliko koncerata koje je održao u Kanadi 1957. godine, nikada nije nastupao na stranom tlu. Brojni izvori sugerišu da je Elvisov menadžer, pukovnik Parker, odbio unosne ponude za pevača da nastupi u inostranstvu jer je Parker bio ilegalni imigrant i plašio se da mu neće biti dozvoljeno da se vrati u SAD.

#6 Elvis je spaljen posle pojavljivanja u emisiji “Šou Eda Salivana”

U leto 1956. godine, pukovnik Parker je dogovorio da Elvis tri puta nastupi u “Šouu Eda Salivana” za tada ogroman honorar od 50.000 dolara. Iako je Salivan ranije rekao da neće zvati pevača koji okreće kukovima i krivi usne u svoju porodičnu TV emisiju, popustio je nakon što je konkurent voditelj Stiv Alen predstavio Elvisa u svojoj emisiji u julu 1956. i prevazišao Salivanov rejting. Kada se Elvis prvi put pojavio u Salivanovom programu 9. septembra 1956. godine, program je pratilo 60 miliona ljudi, što je bilo više od 80 procenata ukupnog gledališta. Ipak taj nastup je izazvao i masovne demonstracije puritanaca koji su se bojali da bi njegov nemoralni nastup mogao da pokvari američke tinejdžere. Išli su dotle da su obesili i spalili lutku sa Elvisovim likom.

Elvis Prisli/Photo: facebook@elvis
Elvis Prisli/Photo: facebook@elvis

#7 Elvis je kupio predsedničku jahtu Franklina Ruzvelta

Godine 1964. Elvis je platio 55.000 dolara za Potomak, 165 stopa dugačak brod koji je služio kao Ruzveltova “plutajuća Bela kuća”. Sagrađen 1934. godine, nakon predsednikove smrti 1945. godine brod je povučen i imao je niz vlasnika pre nego što ga je Elvis kupio. Međutim, ubrzo ga je poklonio dečjoj bolnici, koja je zauzvrat prodala brod da prikupi novac. 1980. godine Potomak, koji su tada koristili krijumčari droge, zaplenila je američka carina u San Francisku. Kasnije je restaurian i izložen.

NOVA KONTROVERZNA TEORIJA: ELVIS PRISLI UMRO JE ZBOG LOŠIH GENA, A NE OD DROGE I ROKENROL NAČINA ŽIVOTA

Donacija Elvisove jahte bila je jedna od mnogih dobrotvornih akcija koje je napravio tokom svog života. Osim što je prijateljima i strancima poklanjao automobile, nakit i gotovinu, održao je niz dobrotvornih koncerata. Jedna takva predstava, 1961. godine, donela je više od 50.000 dolara za završetak Memorijala Arizona na Havajima. Rad na projektu, odavanje počasti za više od 1.100 vojnika koji su poginuli na brodu USS Arizona tokom napada na Perl Harbur 1941. godine, počeo je mnogo godina pre toga, a zatim je zaustavljen zbog nedostatka sredstava. Elvisov koncert, za koji su karte koštale od 3 do 100 dolara, pomogao je da se ožive napori za prikupljanje sredstava za spomen-obeležje.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime