Jedna grupa, jedna zemlja… Održana svetska pemijera dokumnentarca “YU Grupa – Trenutak sna”

0
323
YU Grupa Trenutak sna_Promo
Oglasi

Svetska premijera dokumentarnog filma “YU Grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova, svečano je održana u četvrtak uveče u velikoj sali Mts Dvorane na 51. izdanju FEST-a, u prisustvu mnogih kolega iz sveta domaćeg rokenrola.

Novo ostvarenje je prikazano u programskoj selekciji Fest Fokus, i jedini je dugometražni muzički dokumentarac na ovogodišnjem međunarodnom filmskom festivalu.

Film oslikava portret antologijske YU Grupe, i premosi besmrtnu energiju i snagu rokerske braće – Dragog i Žike Jelića, inače najdugovečnijeg benda na našim prostorima, koji postoji ponosno već 52 godine.

Arhivski video snimci poslednjih pet decenija, kroz VHS materijale i stare fotografije, uz priču iz savremenog trenutka, predstavljaju koncept i format novog dela od 85 minuta.

Yu Grupa – Trenutak sna, plakat

Reditelj Lungulov filmski projekat je neplanirano snimao čak sedam godina, premda je zamišljeno da bude znatno kraće, a montiran je duže od dve godine.

Autor se opredelio da delimično ulogu naratora i domaćina filma dodeli gitaristi sastava Petru Jeliću.

– Gledao sam na njih lično, kao na moje stričeve. Shvatao sam njihovu popularnost, ali sam bjo potpuno nesvestan njihovog kulturološkog značaja za čitav region i tadašnju Jugoslaviju – ispričao je Petar u filmu koji počinje otvaranjem koncerta 2015. u Hali sportova na Novom Beogradu.

Tada su proslavili 45 godina postojanja, a jasno se vidi Zoran Kostić Cane, lider rok benda Partibrejkers, koji ih najavljuje. Na tom koncertu gostovali su još Radomir Mihajlović Točak (SMAK) i Dušan Kojić Koja (Disciplina kičme).

Odavno najavljen, godinama željno očekivan, film je večeras naišao na topao prijem publike i taj duži proces realizacije se taman uklopio sa snimanjem i spektakl koncerta YU Grupe sa mnogim gostima na Stadionu Tašmajdan u septembru 2022. godine, kada su obeležili izuzetan, zlatni jubilej – 50 godina karijere.

U toj rokenrol sagi je stalo 80 godina života, preko 60 godina sviranja rokenrola, 52 godine postojanja YU Grupe i 45 godina jedne bivše velike zemlje.

Sviraćemo dok nas služe prsti…. Održana najneobičnija promocija godine, YU grupa predstavila rođendanski box-set sa 134 pesme

Srednji brat Radovan Rade Jelić otkrio je u filmu da su skromnije živeli kao sasvim mali, njih trojica sa roditeljima spavali u jednoj sobi, dok im otac nije dobio stan u Paviljonima.

Rade je odlučno odustao od muzike, prvi se od njih oženio, porodični život mu je bio na prvom mestu, tako da nije ostalo suđeno da budu trio, već tandem.

Zato je sudbina htela da upravo Radetov sin Petar zauzme tu poziciju i brani boje rokenrola sa svoja dva strica.

Više od 50 godina čistog rokenrola YU grupe, “spakovano” u 3 sata sjajnog koncerta na Tašu

Još pre osnivanja YU Grupe, braća Jelić su imali bend Džentlmeni, u kome su svirali domaće i svetske hitove i stekli izvesnu popularnost, ali kako je rekao Dragi Jelić u filmu – “Nismo želeli dalje da budemo sastav koji će samo da reprodukuje tuđe sadržaje, odlučili smo se da stvaramo svoje pesme”.

Dragi i Žika 1961_YU Grupa Trenutak sna Promo

Njihova istorija je dalje poznata, dobijaju ime YU Grupa na svom koncertu 29. novembra davne 1970. godine, u diskoteci Sinagoga, gde je disk džokej bio čuveni Zoran Modli.

Ipak, veoma potresni, snažni, emotivni segmenti filma dobrim delom uspevaju da prodrmaju publiku, a tiču se porodičnog života Petra Jelića.

Njegova predivna briga za svoje dete, neverovatno požrtvovanje, odluka da se preseli u Švedsku da bi lečenje sina tamo bilo uspešnije, sigurno će razoružati i one hladnijeg srca.

Time je ovaj film veoma dragocen, jer prikazuje i ličnu dramu jednog od članova mega uspešnog benda, i sama selidba u drugu državu svakako dovodi do drugačijih okolnosti po samu YU Grupu, što je jasno izgovorio Dragi Jelić sa tugom i knedlom u grlu u jednoj sceni, na šta je Petar ostao nem i veoma ozbiljan. A suze u publici ne prestaju.

Samo zbog premijere filma, Petar je došao danas iz Švedske, a zanimljivo je da niko iz benda do večeras nije gledao film.

Žika Jelić za HL pred svirku YU grupe u Wurstu: U klubovima nema foliranja, sve se vidi, sve se čuje. Ili si pravi, ili nisi…

Izgleda da nije bilo prilike, ili je namera režisera upravo bila da Jelićima ne prikaže delo o njima do same svečane premijere, kao iznenađenje.

Film prikazuje i druge potrese samog benda u karijeri, kao što je fatalni požar, koji je dugo vezao za krevet Žiku Jelića i zaustavio ili zamrznuo aktivnosti grupe punih šest godina (1981-1987).

U filmu učestvuju, osim braće i sestrića (Žika, Dragi, Rade Petar Jelić), na žalost i pokojni Raša Đelmaš i Dragoljub Đuričić, kao i njihov noviji bubnjar Saša Radojević – Žule, rok novinari i publicisti Peca Popović i Siniša Škarica, Dragijev sin Aleksa Jelić, Žikine ćerke – Ana i Tamara.

Žika Jelić_YU Grupa trenutak sna Promo

Svi oni svedoče o razvoju istorije benda i istovremeno pružaju ilustraciju jedne velike bivše države po kojoj je bend i dobio ime.

Tako su Ana i Tamara emotivno predstavile period kada im je tata bio povređen nakon požara, što dovodi i do neprijatnih porodičnih posledica i za njih je to bilo vreme kojeg ne žele da se sećaju, a Dragi je tada razmišljao da od muzičara pređe u poziv vozača gradskog autobusa, da bi nekako preživeo.

Sveobuhvatna muzička priča govori i o raspadu Jugoslavije, koji su braća veoma teško podnela, mada im se tada (1993) priključio mladi Petar, i film nas dovodi i do najnovijih perioda – pandemije korona virusa, emotivnom susretu sve trojice za vreme izolacije, karantina, kada nisu mogli ni smeli da se bave muzikom, sve do ogromnog spektakl koncerta “Više od 50 godina čistog rokenrola” na Stadionu Tašmajdan (2022).

Mnogi muzičari i drugi umetnici su bili u publici u četvrtak uveče u Mts Dvorani, da uveličaju ovaj značajan događaj – Zvonimir Đukić Đule, Srđan Gojković Gile, Nikola Čuturilo Čutura sa suprugom kostimografkinjom Jelisavetom Tatić Čuturilo, Dejan Cukić, Ivan Fece Firči, Goran Jović, mlada rok grupa Dram, rok publicista Petar Janjatović, svetski muzički fotograf Brajan Rašić, reditelji Srdan Golubović i Marko Novaković, i mnogi drugi.

Zbog velikog interesovanja, organizovane su i dodatne projekcije filma na FEST-u, i to sutra od 12 sati, takođe u Sali 1 Mts Dvorane, kao i u subotu, u 17:00 u bioskopu Cineplexx UŠĆE – sala 1.

Fest i YU grupa su skoro vršnjaci, samo je Fest nastao 1971., a bend malo ranije, krajem 1970. godine.

Dragi Jelić 1967_YU Grupa Trenutak sna Promo

Dugometražni dokumentarac YU Grupa – Trenutak sna je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici, jer prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, tokom 1940-ih godina, čak dotiče i period kada su bili u Londonu, gde ih je čekala moguća inostrana karijera, ali su se odlučili da se ipak vrate u SFRJ.

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić, koproducent je Marko Miljuš, a projekat je podržao Filmski centar Srbije.

Zanimljivo da YU Grupa za jubilej 50 godina postojanja, dobija i ovaj film, a pre toga je realizovan i boks paket deluks set svih albuma u izdanju diskografske kuće PGP RTS, spektakl koncert sa gostima na Tašu, nekoliko izložbi fotografija o njima, kao i mjuzikl “Crni leptir” u Pozorištu na Terazijama, sa njihovim hit pesmama, a na sve to se očekuje uskoro i monografija o legendarnim rokerima.

Ekipa filma YU Grupa – Trenutak sna/ Photo: Teodor Brković Gajin

HL/Izvor: Tanjug

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime