Žika Jelić za HL pred svirku YU grupe u Wurstu: U klubovima nema foliranja, sve se vidi, sve se čuje. Ili si pravi, ili nisi…

0
65
Yu grupa/ Photo:AleX
Yu grupa/ Photo:AleX

Legendarna YU grupa zakazala je svirku u beogradskom klubu Wurst Platz za 26. novembar, a uoči ovog nastupa mi smo porazgovarali sa Žikom Jelićem, uz brata Dragog, jednog originalnog člana možda i najdugovečnijeg benda na ovom prostorima.

S obzirom na to da je YU grupa nedavno, povodom 50 godina na sceni, predstavila box-set od 13 diskova sa čak 134 pesme, zanimalo nas je da li Žika i dalje pamti i može da odsvira svaku od njih.

– Ne, ne… to je nemoguće (smeh). Ali ono što je zanimljivo, preslušavao sam posle promocije sve te diskove i pesme na njima, i često sam se nalazio u čudu. Da li je moguće da sam te bas deonice ja odsvirao. Sada mi se čini da bih baš mnogo morao da vežbam da bi neke od njih zvučale isto.

Sviraćemo dok nas služe prsti…. Održana najneobičnija promocija godine, YU grupa predstavila rođendanski box-set sa 134 pesme

Žika ne krije da mu je period bez koncerata teško pao, jer je YU grupa upravo jedan od onih bendova kojima su žive svirke donele kultni status.

– Mi volimo koncerte. Mi živimo za koncerte. Svirati uživo je nezamenjivo iskustvo i osećaj. Jedna je stvar kad snimaš ploču, pa sve možeš da ponoviš “sto puta”, pa doteruješ i “peglaš”, ali tek kad staneš na binu možeš da vidiš da li si pravi. Zato se radujemo svakoj našoj svirci, velikoj ili maloj, i uvek dajemo sve od sebe. Bićemo najsrećniji kad sve ovo prestane i kad koncertne aktivnosti ponovo budu mogle da se odvijaju bez problema, kao pre pandemije.

Basista YU grupe Žika Jelić priprema svoj prvi samostalni album… CD stiže do kraja godine

A na pitanje da li su, ustvari, rok klubovi, možda više nego velike arene i stadioni, doprineli da rokenrol opstane i ostane, Žika Jelić kaže:

– Bio sam na mnogim “velikim” koncertima nekih velikih bendova, na mnogo velikih festivala, i tamo povremeno može da se vidi da bendovi nekako ne daju sve od sebe. Pred binom je mnogo publike, svi pevaju, i ta atmosfera te nekako uljuljka i da ti lažni osečaj sigurnosti i nepogrešivosti, i onda neki bendovi sozvole sebi da otaljaju posao. I zato je prava svirka u klubovima. Tu bend, ako želi da ostavi dobar utisak, mora da da sve od sebe. Jer publika je blizu, na oku si im svakog momenta, sve se vidi i čuje. Nema foliranja. Ili jesi ili nisi. Zato je klupska svirka najbolji ispit za svaki bend. Ali, ne sumnjam ni malo da ćemo ga mi, kao i mnogo puta do sada, položiti u Wurstu 26. novembra – kaže Jelić.

S obzirom na to da YU grupa često i rado podržava mlade muzičare, kao što je to slučaj sa gitaristima Džonijem Rankovićem ili Aleksom Danićem, pitali smo Žiku da li će im se na sceni u Wurstu pridružiti neke “mlade snage”.

– Ovog puta ćemo biti samo mi. Nismo dugo svirali u klubu u Beogradu i želimo da publici ponudimo ono što očekuje, a to su najveći hitovi YU grupe. A kad je o mladim muzičarima reč, Dragi i ja već godinama pokušavamo da pomognemo svojim iskustvom, rado gostujemo u pesmama mladih muzičara, zovemo ih na zajedničke svirke…

A kad je već govorimo o gostovanjima, Žika nam je otkrio i da će se Dragi i on uskoro naći na sceni zajedno sa Električnim orgazmom i to u pesmi za koju je, kaže, bilo “logično” da je snimi YU grupa.

– Iskreno, ponekad mi je žao što mi nismo snimili pesmu “Igra rokenrol cela Jugoslavija”. To bi nekako bilo logično. Pa mi smo YU grupa. Ali, šalu na stranu, Dragi i ja bićemo uskoro gosti rođendanskog koncerta Električnog orgazma u Kombank dvorani i zajedno sa njima izvešćemo baš ovu pesmu – rekao je na kraju Žika Jelić i pozvao sve koji vole rokenrol na druženje u Wurstu, u petak, 26 novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime