Home»Muzika»Više od 50 godina čistog rokenrola YU grupe, “spakovano” u 3 sata sjajnog koncerta na Tašu

Više od 50 godina čistog rokenrola YU grupe, “spakovano” u 3 sata sjajnog koncerta na Tašu

6
Shares
Pinterest Google+
YU grupa, Tašmajdan 2022/ Photo: AleX

YU Grupa sinoć je proslavila 50 godina karijere skoro trosatnim koncertom na stadionu Tašmajdani uz brojne goste (“regionalnu rok reprezentaciju”, kako su ih mediji prozvali).  

Koncert je nosio naziv prema istoimenoj izložbi posvećenoj ovom bendu – “Više od 50 godina čistog rokenrola”, koja je nedavno otvorena u Galeriji Marsh Open Space.

Pre koncerta posetiooci su bili u prilici da vide neke od najboljih fotografija kao i kratak trejler iz budućeg dokumentarnog filma o bendu.

Gosti na koncertu su bili Dejan Cukić, Nikola Čuturilo,  Tihomir Pop Asanović, Bajaga, Janez Bončina, Bora Ðorđević, Ðule, Bruno Langer, Zele Lipovača, Saša Lokner, Dado Topić, Vlatko Stefanovski…

Repertoar koncerta činio je presek 12 studijskih albuma – “YU grupa” (1973), “Kako to da svaki dan?” (1974), “YU grupa” (1975), “YU zlato” (1976), “Među zvezdama” (1977), “Samo napred…” (1979), “Od zlata jabuka” (1987), “Ima nade” (1988), “Tragovi” (1990), “Rim 1994” (1995), “Dugo znamo se” (2005) i “Evo stojim tu” (2016).

YU grupa, Tašmajdan 2022/ Photo: AleX

Koncert su krenuli sa nizom fragmenata iz pesama “Noć je moja”, “Impuls”, “Kalibar 86”, “Pogled sa šanka”, “Autobus za raj”, a na klavijaturama bio je Aleksandar Saša Lokner iz benda Bajaga i instruktori.

Numeru “Kako to da svaki dan” otpevao je sa YU grupom Dejan Cukić, uvek maksimalno raspoložen, razigran i raspevan.

– Sledeći gost nam dolazi iz Beograda i možda ga znate, zove se Bajaga – Žika Jelić je najavio nastup pop rok muzičara kao gostujućeg vokala u pesmi “Kad mesec prospe rekom srebra sjaj”.

Momčilo Bajagić Bajaga je inače autor teksta te numere, koju je 2015. originalno i otpevao sa bluz bendom Point Blank i Dragijem Jelićem.

Hrvatski rok muzičar Dado Topić svojim vrhunskim vokalom dočarao je žestoko snažnu “Vatru”, na šta se briljantno nadovezao Dragi Jelić sa kompozicijom “Zaboravi”.

YU grupa, Tašmajdan 2022/ Photo: AleX

– Da je ovaj prostor stadiona Tašmajdan sada prazan, izgledao bi nam kao neka pustinja – bila je to standardna Žikina najava za njihovu pesmu “Pustinja”, na kojoj im se oridružio Zvonimir Ðukić Ðule, lider rok sastava Van Gogh.

– YU grupa je razlog što se svi mi bavimo rokenrolom, što držimo gitare u rukama, i trzalice u džepovima. Upalite mobilne telefone da odamo počast legendama rok muzike i pošaljemo poruku u muzičku vasionu – poetski se izrazio Ðule, i u duetu otpevao “Pustinju” sa Dragijem i na kraju je izgrlio rođenu braću uz duboki naklon.

Hit “Rokenrol za kućni savet” benda Riblja čorba nije tek tako zalutao na set listu, a sve je pojasnio njihov naredni gost Bora Ðorđević, koji je dobio žestoki aplauz.

– Tu pesmu sam napisao za YU Grupu, jer su mi tražili da im dam neki tekst. Međutim, tada im moja pesma nije odgovarala. Hajde da vidimo da li će im večeras odgovarati – našalio se Bora Čorba i ubrzo otpevao i baladu “Žao mi je što nisam tvoj” za koju im je napisao “prihvaćeni” tekst.

YU grupa, Tašmajdan 2022/ Photo: AleX

Ogroman hit benda, “Dunav”, oduševio je na hiljade posetilaca, kao i zanimljiv vokalno instrumentalni triptih nazvan “Koktel” gde su spojili numere “Nona”, “Kosovski božuri”, “Sama”.

Kratka posveta nedavno (2021) preminulom bubnjaru Ratislavu Raši Ðelmašu, koji je svirao u najboljim i najuspešnijim godinama YU Grupe, bila je u vidu govora Žike Jelića, ali i najava neprolaznog hita “Od zlata jabuka” koji je otpevala njegova ćerka Aleksandra Ðelmaš, uz gitaristu Davida Micića.

Razigrani hit “U tami disko kluba” svirao je gost iz Makedonije, izvanredni gitarista Vlatko Stefanovski, a otpevao je nadahnuto sa uživanjem pop umetnik Aleksa Jelić.

Hit “Čudna šuma” je na pozornici bio istinski spektakl, jer se Vlatku pridružio Bruno Langer iz hrvatskog rok sastava Atomsko sklonište i pet gitara (uz Dragija, Žiku i Petra) je efektno grmelo Tašmajdanom.

Bruno Langer i Vlatko Stefanovski pevaju i sviraju #ČudnaŠuma sa Yu grupa.
YU GRUPA na Tašmajdanu – više od 50 godina čistog rokenrola

Posted by Radio Beograd 202 on Saturday, 10 September 2022

 

Nikola Čuturilo Čutura ponovo je stigao na binu i uz suze radosnice, veoma emotivno govorio o braći Jelić.

– Ako iskreno volite YU Grupu, ne možete nikako biti loš čovek. Ovde večeras je jedan divan svet na koncertu. Hvala Jelićima na svemu – rekao je Čutura i otkrio da je prvi put u životu bio na koncertu sa 10 godina, u Istri, gde je slušao upravo YU Grupu i odmah se inficirao rokenrolom.

Nikola Čuturilo, koncert YU grupe na Tašmajdanu/ Photo: AleX

Za kultnu pesmu “Mornar” je upravo Čutura napisao tekst, i otpevao je sa slavljenicima.

Tu je bio završen zvaničan deo koncerta prema scenariju i idejnom konceptu.

Naravno, usledio je bis sa zaista vanserijskim hitovima, pre svega “Dunavom šibaju vetrovi” i remek delo “Crni leptir” na kojoj je opet gostovao Bajaga.

Sam kraj koncerta pretvorio se u pravu rokenrol žurku gde su skoro svi gosti od večeras na bini zajedno pevali veličine “Odlazim” i još jednom “Čudna šuma”.

YU Grupu su u jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed.

Jedan od brojnih gostiju na večerašnjem koncertu YU GRUPA na Tašmajdanu – više od 50 godina čistog rokenrola je i Dado Topić

Posted by Radio Beograd 202 on Saturday, 10 September 2022

Previous post

Oglasili se članovi Sex Pistolsa... Nekad su je Elizabetu zvali "fašističkom" kraljicom, a sada su "okrenuli ploču"

Next post

Ima li slučajnosti u svemiru? Otkriveno da je Džokerovo pravo ime - Džek Vajt

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published.