HL intervju – Promonael, pobednici MMF#4: Muzika nije trka na 100 metara, želimo da postanemo veliki rok bend…

0
350
Promonael, MMF4/ Photo: AleX
Oglasi

Energični i uvežbani, atraktivni na sceni i s jasnim autorskim pečatom, bend Promonael prosto je “oduvao” jaku konkurenciju na nedavnom finalu Mobil Music Festa #4 koje je održano u beogradskom klubu Black George.

Na taj način “zaradili” su snimanje i objavljivanje debi albuma za Multimedia Music, a sada, kad se euforija malo stišala, porazgovarali smo sa liderom benda, mladim Natanaelom Fialom, momkom iz Bačkog Petrovca koji je na prisutne ostavio utisak istinske rok zvezde u nastajanju.

Održano finale četvrtog Mobil Music Festa, svi su pobednici, a pobedio – Promonael

Slegli su se utisci posle finala MMF#4, kakav je osećaj bio tada, a kakav je sada?
– Osećaj je bio izvanredan, bilo je fenomenalno osetili smo još tokom nastupa posle naše prve pesme “Izbaci taj Funk” jako dobru energiju i konekciju sa publikom da smo ih dotakli našom muzikom i energijom!
Neke pretpostavke da ćemo pobediti su se pojavile odmah posle nastupa, ali naravno ipak do samog kraja je bilo napeto. Naravno najboli osećaj je čuti svoje ime i ime benda da je pobedio!
Iako ne gledamo na muziku kao na neko takmičenje, trčanje na 100 metara, ipak puno znači kad postigneš neki rezultat i dobiješ ocenu ozbiljnog žirija i snimanje albuma.
Po proglašenju pobednika smo se bratski zagrlili kao bend i odsvirali još dve pesme.
Utisci danas su još isti, još nas drži ta energija i naravno puni smo motivacije za dalji rad.

Promonael, MMF4/ Photo: AleX

Publici i žiriju je bilo teško da vas svrstaju u određeni žanr, kako vi sebe vidite kada je o žanrovima reč?
– Da. Verujem da je ponekad teško svrstati nas u jedan žanr. Mi pre svega kažemo za sebe da smo – Rock Bend! Pošto svaka pesma ima u sebi bar malo bunta i tvrđih zvukova gitara sigurno ulazimo u priču kao rock bend.
E sad, ja kao autor jako sam fasciniran gruvom koji ima funk ,jako mi je bitno da svaka pesma ima gruv. Tako da može se reći da smo funk-rock bend koji vuče u hard-rock sa primesama bluza, soula i popa.
Jedni od mojih najvećih idola i moj omiljeni bend je Extreme koji kombinuje takođe pre svega gruv funka, hard rock rifove i više žanrova unutar samo jedne pesme. Takodje i Leni Kravic i Red Hot Chilli Pepers… To su neki od najuticjnijih bendova i autora na našu muziku.

Da li ste spremni za debi album, imate li dovoljno pesama, ili neke tek morate da napravite?
– Što se tiče pesama i snimanja ima dosta matrjala. Do sada imam nekih 20-ak pesama. Naravno nisu sve završene, negde imam samo refren negde intro riff i strofu. Ali za album imamo dosta matrjala, planirali smo da na albumu bude nekih 10-ak. Sada radimo na tome da i kao bend uvežbamo te pesme za live svirke i snimanje-

Da li ste već stupili u kontakt sa diskografskom kućom Multimedia Music u vezi snimanja albuma?
– Za sada nismo stupili u kontakt sa diskografskom kućom Multimedia Music, ali planiramo da to uradimo uskoro. Znamo da su i oni u gužvi pa nećemo da budemo dosadni.
Verujemo da ćemo napraviti odličnu saradnju. Upoznali smo se sa direktorom Rodoljubom Stojanovićem sreli smo se letos i u Aranđelovcu gde je bio u žiriju, upoznati smo sa njegovim radom i znamo da je ozbiljan profesionalac gledali smo i njegove podkaste i drago nam je što ćemo sarađivati sa njim.

Promonael, MMF4/ Photo: AleX

Gitarista i pevač Natanael je definivno privukao pažnju žesne publike, da li je to “prirodni talenat”, ili je neko radio na tom “buntovnik bez razloga” imidžu?
– Moje ime je Natanael i ranije mi je smetalo što je tako konplikovano i ljudi ne mogu da ga upamte 😁 Ali sad mi je i drago što imam takvo ime jer je retko i mogu da budem još originalniji jer imam takvo ime.
A što se tiče ženske publike – naravno, one su ciljna grupa broj 1! 🙌🏼😁
Mislim da sam taj talenat stekao vremenom ugledajući se na mnoge idole iz sveta umetnosti, muzike filma i mode. U suštini jako puno truda ulažem i u imidž i scenski nastup. Skoro svaki dan vežbam zajedno sa sviranjem i pevanjem i scenski nastup.
I naravno, dres kod mora da postoji, ne može se na binu u bilo čemu. Tako ja na to gledam. Dakle, da… radi se i na tome! 😁

Kako je Natanael uspeo da oko sebe okupi toliko odličnih, iskusnih muzičara?
– Sve je počelo krajem 2021 godine, kada smo se našli u jednom kućnom studiju kod Andrea Melege u Bačkom Petrovcu. Radili smo na mojoj prvoj autorskoj pesmi “Izbaci taj Funk”.
Kao bend smo počeli aktivnije da radimo i vežbamo tek 2023. jer smo se prijavili na Bunt rock festival. Inače se svi bavimo muzikom od malih nogu i svako zna da svira bar dva, tri instrumenta. Tako da imamo dosta muzičkog staža. A sada nadam se da pravimo i jedan zajednički staž zajedno!
Najstariji i najiskusniji muzičar u bendu je Miroslav Cerovsky. naš bubnjar koji je svirao u raznim bendovima i takođe je bio jednom u finalu Mobil Music Festa sa bendom Industrijski Kombinat.
Zatim tu je Boris Gabrini, ritam gitara i bek vokali, sa kojim sarađujem isto jako dugo i koji je pristao da svira autorske stvari takođe baš zbog Bunt rock festivala. I to je čak pristao da svira bas gitaru jer nismo imali basistu. Za to sam mu jako zahvalan.
Takođe. na Bunt rock festivalu sa nama je svirao i Danilo Milovanović, moram i njega da pomenem, mnogo doprineo bendu i svirao s nama jos nekoliko letnjih manifestacija, ali sada je morao da se posveti studiranju.
Naravno, tu je i Branislav Čeman, vrhunski basista kakvog je jako teško naći jer svi hoće da sviraju gitaru. Branislav je zlatna ritam sekcija našeg benda priključio nam se prvi put kad smo svirali na Gitarijadi u Kisaču. iInače je iz Kisača, bavi se glumom, režijom i poezijom, pravi je umetnik i puno dobrinosi bendu svojom svirkom.
Svi smo se skupili nekako spontano, s bubnjarem Miroslavom sam i komšija i uvek mi je pričao da ćemo jednom svirati zajedno.

Promonael, MMF4/ Photo: AleX

Šta to Promonael izdvaja od ostalih mladih bendova na sceni?
– Mislim da nas pre svega izdvaja energija koju imamo svi zajedno kao bend. Jako smo energični, nabrijani i uživamo u tome da izvodimo sviramo i pevamo naše pesme.
Takođe i scenski nastup koji je jako bitan čini naš bend zanimljivijim od nekih drugih. Ali pre svega mislim da su to aranžmani koje imamo. Nismo ograničeni na samo jedan žanr, volimo da kombinujemo žanrove i ritmove.
Takođe, naše pesme su dosta dinamične, uvek se nešto dešava i prosto ne bi trebalo da smori jednog slušaoca koji voli dobru muziku i zanimljive gitraske, bas i ritam deonice.

Šta zapravo znači Promonael?
– Ime Promonael je nastalo kao spoj od mog imena Natanael i nadimka Promo koji sam dobio od druga Igora Novaka, inače čoveka koji mi trenutno radi produkciju, dok sam bio u srednjoj školi.
U suštini to je moje umetničko ime, ali sad je to postalo ime benda, tako da ne volim da kažem da sam Promonael samo ja, jer bez ove sjajne i složne ekipe muzičara koju imam nikad ne bih napravio neku ozbiljniju priču.
Ali odlučio sam se da se to sve zove tako jer planiram da se bavim muzikom zauvek a kako to već bude bendovi se često raspadaju, ovako Promonael uvek ostaje dok sam ja tu i imam želju da pravim muziku.
Ali naravno, nadam se da ćemo ostati u ovom sastavu još puno godina.

Promonael, MMF4/ Photo: AleX

Gde vidite sebe za 10-ak godina? U muzici ili ne? Ovde, ili negde daleko…
– Za 10 godina vidim nas kao jedan ozbiljan bend na našoj domaćoj rok sceni, a nadam se i šire. Veliki san mi je da sviramo na Exitu, Beer festu i na Arsenal festu, naravno na main stejdzu i nadam se i da ćemo biti i headlineri na nekim ozbiljnim festivalima. Puni smo ambicija i inotivacije!
Hteli bismo da. ako budemo u mogućnosti, imamo i brass, duvačku sekciju instrumentaliste jednog dana. Takođe, tu su i neke ideje da se naprave i neke pesme na engleskom kako bismo imali prilike da se probijemo i na strano tržište. Imali bismo možda veće šanse za uspeh, ali nadamo se da će biti dovoljno prostora i u našoj zemlji. Do tada nadamo se da ćemo objaviti barem tri albuma!
Na kraju, veliko hvala Headlineru i Multimedia Musicu na svemu šta rade za obstanak domaće rock scene! Manifestacije kao što je Mobil Music Fest bendovima kao mi jako puno znače i daju nam krila da naš trud i naši snovi postanu stvarnost.

Buntovni funk rock mladog Promonaela… Pogledajte spot za njegov debi singl “Izbaci taj Funk”

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime