Grupa Paraf objavila specijalno vinilno reizdanje kultnog novotalasnog albuma “Izleti” sa dve dodatne pesme

0
532
Paraf/ Photo: Nikica Petković (promo, Dallas Records)
Oglasi

Jedan od ključnih post-punk albuma na ovim prostorima, “Izleti” grupe Paraf reizdan je na vinilu u special edition verziji, s dve dodatne pesme. Originalno objavljen 1981. godine, predstavljao je još jedan revolucionarni korak za regionalnu diskografiju.

Album “Izleti” značio je korak u drugu kadrovsku, diskografsku, pa i poetičnu fazu benda, nudeći kompleksnije čitanje i interpretaciju okruženja, ali i dalje čineći opoziciju društvenim i političkim stereotipima i prihvatljivim mitologijama. Na domaću scenu doneli su takav zvuk i produkciju gde se sintesajzer koristio kao ravnopravan instrument, a ne tehnološko pomagalo.

NOVI PARAF, NOVI SINGL, NOVI BERLIN… KULTNI RIJEČKI BEND PONOVO POMERA GRANICE

Instrumentalistička superiornost i ženski vokal otkrili su novo lice benda, a melodioznost i intuicija rezultirali su albumom koji je bio savršeno kompatibilan ondašnjim novotalasnim prvacima svetske scene. “Izleti” su snažno uticali na regionalnu muziku, neke pesme s albuma bile su soundtrack respektabilnih filmova, pevačica Vim Cola postala je prva frontwoman novotalasne scene, a kultni splitski bend Tužne uši nazvao se upravo prema pesmi s “Izleta”.

Paraf Izleti, cover
Paraf Izleti, cover

Originalno objavljen 1981. album je bio ogromno iznenađenje za kompletnu scenu, s obzirom na to da se Paraf, pionirski punk bend u istočnoj Evropi transformisao kadrovski, zvučno i pojavno. Umesto Valtera Kocijančića u bend su stigli Vim Cola (vokal) i Mladen Ritchie Vičić (gitara), a zvuk je raširen upotrebom sintesajzera za čijim je dirkama stajao Raoul Varljen. Iz ranije postave u grupi su ostali Zdravko Čabrijan, Dušan Ladavac Pjer i Goran Lisica Fox. Paraf je tako, po drugi put, uspeo da revolucionarizuje scenu na “similaran način pretvaranju Joy Divisiona u New Order”, kako je to istakao urednik izdanja Bojan Mušćet.

I BI PANK NA BALKANU… PRE 40 GODINA OBJAVLJEN JE PRVI ALBUM RIJEČKOG PARAFA – “A DAN JE TAKO LIJEPO POČEO”

Osim pesama koje i danas odzvanjaju arhitekturom zvuka urbane muzike – ‘Javna kupatila’, ‘Želim biti vojnik’, ‘Pobuna bubuljica’ i drugih, album sadrži još dve pjesme – naslovnu singla ‘Fini dečko’ i pesmu ‘Praznik’ koja je diskografski debi imala na antologiji “Riječki novi val”. ‘Fini dečko’ bila je prva pesma koju je Paraf objavio s Vim Colom iza mikrofona, na singlu koji je uključivao i kraću verziju pesme ‘Tužne uši’. Kompozicija ‘Praznik’ nastala je krajem perioda kad su stvarane pesme za “Izlete” pa nije uvrštena na taj album, kao ni na sledeći, “Zastave” kome ambijentalno nije odgovarala.

Vim Cola na koncertu/Photo pivatna arhiva Dallas records
Vim Cola na koncertu/Photo pivatna arhiva Dallas records

S albumom “Izleti” zaokružuje se trilogija special edition vinilnih izdanja Parafa, a sva tri albuma (A dan je tako lijepo počeo, Izleti, Zastave) s još dodatnih bonusa u CD verziji, kao i live album “Paraf Live” nalaze se u 4CD box-setu “Sabrana djela 1976.-1987.” Za razliku od prilagođene CD verzije, ovitak vinilnog special editon izdanja “Izleta” identičan je originalnom koji su napravili Goran Nemarnik Gus & Maja Planet Studio.

Upravo posle objavljivanja sabranih dela 2019. godine Paraf se reaktivirao ujedinjavanjem vokala i instrumentalista obe rane postave (troje članova Parafa koji su snimili “Izlete” – Vim Cola, Zdravko Čabrijan, Raoul Varljen su u aktuelnoj postavi) i redovno nastupa. Njihovi ovogodišnji nastupi u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani u sklopu promocije reizdanja antologije “Riječki novi val”, predstavljaju vrh koncertne produkcije u regionu.

Paraf je i dio line-upa ovogodišnjeg izdanja festivala Exit, nastupiće 9. jula u Novom Sadu gde će predstaviti i poslednje singlove “Novi Berlin” i “Dosta!” i izvesti svoje nezaboravne numere koje se sve češće nalaze i u repertoarima drugih izvođača.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime