Home»Muzika»I bi pank na Balkanu… Pre 40 godina objavljen je prvi album riječkog Parafa – “A dan je tako lijepo počeo”

I bi pank na Balkanu… Pre 40 godina objavljen je prvi album riječkog Parafa – “A dan je tako lijepo počeo”

4
Shares
Pinterest Google+
Paraf/ Photo: Nikola Petković
Paraf/ Photo: Nikola Petković (Dallas Records, promo)

Ključni album jugoslavenske ali i kontinentalne evropske punk scene “A dan je tako lijepo počeo” objavljen je pre 40 godina – 5. juna 1980.

Zahvaljujući ovom izdanju prva postava Parafa ušla je u antologiju lokalne i evropske punk supkulture, kao i u anale regionalne pop kulture.

Bio je to prvi snimljeni punk album na ovim prostorima, ali je kasnio sa objavljivanjem zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund.

Zbog toga je zamenjen originalni cover, neke pesme nisu uvrštene na album, a “Narodna pjesma” je objavljena s drukčijim stihovima.

I pored svih promena, album je (pr)ocenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cenom. Ali, to nije umanjilo njegov uspeh.

Početni tiraž je rasprodat, pa je kasnije vinilni album doživeo i drugo izdanje prodavši se ukupno u 25 hiljada primeraka.

I 40 godina posle izvornog objavljivanja, album “A dan je tako lijepo počeo” zvuči moćno, razorno, opasno, poletno i sveže.

Cover/Dalibor Laginja, Goran Lisica Fox i Jadranka Nemarnik Čiči - Ediscroato
Cover/Dalibor Laginja, Goran Lisica Fox i Jadranka Nemarnik Čiči – Ediscroato

Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s buntom protiv zatupljujuće svakodnevicee. Upravo zato, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Kako je rekao Igor Vidmar, jedan od producenata albuma, “Parafi su bili anticipacija dolazeće krize, u smislu preteče društvene deziluzije i nastojanja društveno podređenih slojeva da na bilo koji način izraze svoju individualnost.”

U originalnom press releaseu koji je pratio taj album piše: “Parafi pjevaju o ulici koja znade biti podrugljiva i zajebantska, teška i mučna ulica tinejdžerskih nedoumica, strasti, zasebne mitologije i svog kuta promatranja… zato ova ploča donosi ironiju, podrugljivost, ludiranje i slobodan pristup tabuima malograđanske mediokritetske svakodnevnice.”

Dotada u jugoslavenskoj popularnoj muzici gotovo nezamisliv, ovakav pristup osigurao je Parafima neosporan kulturološki pijedestal.

O nastanku albuma, Valter Kocijančić je u interviewu koji je napravio Bojan Mušćet za booklet CD Box-seta Sabrana djela 1976.-1987. rekao:
– Ja sam dobio, nakon mnogo vremena, poziv od diskografa da se javim u vezi snimanja ploče. Trebali smo potpisati ugovor i još neke dokumente. Tako još uvijek imam doma pogodbu s izdavačima o korištenju instrumenata u studiju. Mi smo donijeli samo naše gitare i bubanj, ali trebalo je još opreme. Kad sam dobio taj poziv na snimanje albuma bio sam sretan kao prasac, bio je to poziv iz vedra neba, pa u rebra. Band koji se zajebava cijelo vrijeme, sad ide snimati ploču – nestvarno!

Photo: Dražen Kalenić, Dizajn: Igor Mišković
Photo: Dražen Kalenić, Dizajn: Igor Mišković

Povodom 40 godina od objavljivanja albuma, originalni kolekcionarski vinil iz prve serije (1980) možte da  nabavite na webshopu Dallas Recordsa po ceni od 60 evra za prvih pet kupaca. Radi se o izuzetnom iskografski raritetu koji je 40 godina opstao u originalnom formatu.

“A dan je lijepo počeo” nalazi se i u CD boxu “Sabrana djela 1976.-1987.” na CD-u s dodanim pesmama iz prve faze stvaralaštva banda, uključujući i singl “Rijeka/Moj život je novi val” kao i originalnu verziju “Narodne pjesme”. CD box-set takođe je dostupan na Dallasovom webshopu.

Previous post

Novo mesto za filmofile - Bioskop na terasi Kolarca

Next post

Samalas objavio debitantski EP... Poslušajte "MCCLVII", instrumentalnu dramu u tri čina

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *