Groznica koja je trajala duže od jedne subotnje večeri… Evo kako je nastao drugi najprodavaniji soundtrack svih vremena

0
739
Oglasi
Groznica subotnje večeri/Photo: promo
Groznica subotnje večeri/Photo: promo

Soundtrack filma “Saturday Night Fever” započeo je svoj 24-oronedeljni boravak na broju 1 liste albuma u SAD 21. januara 1978. Prodat se u više od 30 miliona primeraka širom sveta, čime je u tom momentu postao najprodavaniji soundtrack svih vremena, da bi ga tek 1992. s trona skinuo soundtrack iz “Telohranitelja”.

Sondtrack je objavljen 15. novembra 1977. a na Bilbordovoj listi albuma bio je ounih 120 nedelja, sve do marta 1980, dok je u  Velikoj Britaniji 18 uzastopnih nedelja bio na prvom mestu. Album je predstavljao je fenomen diskoteke sa obe strane Atlantika i bio je međunarodna senzacija.

SEĆATE LI SE KAKO JE TO BILO IMATI GROZNICU SUBOTNJE VEČERI…? ONDA IMATE POPRILIČNO GODINA ????

Zanimljivo je da učešće Bee Geesa u filmu nije počelo sve do postprodukcije. Kako je Džon Travolta tvrdio “Bee Gees nisu ni bili uključeni u film na početku… Plesao sam iz Stivija Vondera i Boz Skagsa.

Bee Gees/ Photo: Facebook @beegees
Bee Gees/ Photo: Facebook @beegees

Producent Robert Stigvud je naručio grupi Bee Gees da kreiraju pesme za film, a Robin Gib jekasnije ispričao:

– Snimali smo novi album na severu Francuske. Pisali smo i snimili oko četiri ili pet pesama za novi album kada je Stigvud nazvao iz LA-a i rekao: “Spremamo ovaj mali film, niskog budžeta, pod nazivom “Tribal Rites of a Saturday Night” . Da li biste imali neku pesmu pri ruci?”, a mi smo rekli “Vidi, ne možemo, nemamo vremena da sednemo i pišemo za film“. Nismo znali o čemu se radi.

Braća su napisala pesme “doslovno za jedan vikend” u studiju Chateau d’Herouville u Francuskoj. Prva pesma koju su snimili bila je “If I Can’t Have You”, ali njihova verzija nije korišćena u filmu.

SEĆATE LI SE TONIJA MANERA? DAN KADA JE SVET POČELA DA DRMA DISKOMANIJA, I TO ZBOG JEDNOG FILMA U KOJI JE ULOŽENA PRAVA “SIĆA”

Beri Gib se prisetio reakcije kada su Stigvud i muzički supervizor Bill Ouks stigli i slušali demo snimke:

– Izlanuli su se i rekli da će ovo biti sjajno. Još uvek nismo imali koncept filma, osim neke vrste grubog scenarija koji su doneli sa sobom... – a Moris Gib je dodao:

– Pustili smo im demo numera “If I Can’t Have You”, “Night Fever” i “More Than a Woman”‘.

Braća Gib su zatim napisala pesmu pod nazivom “Saturday Night”, ali kako Moris objašnjava “bilo je toliko pesama koje su se zvale “Saturday Night”, čak i jedna od Bay City Rollersa , pa smo je, kada smo je “prepisali” za film, nazvali “Stayin’ Alive”.

Saturday Night Fever . soundtrack, cover
Saturday Night Fever . soundtrack, cover

Groznica subotnje večeri” imala je veliki kulturni uticaj u Sjedinjenim Državama. The Bee Gees su prvobitno napisali i snimili pet pesama korišćenih u filmu – “Stayin’ Alive”, “Night Fever”, “How Deep Is Your Love”, “More Than a Woman” (izvedene u filmu u dve različite verzije – jedna verzija Tavaresa , a druga Bee Gees) i “If I Can’t Have You” (izvodi Ivon Eliman u filmu) kao deo redovnog albuma. U to vreme nisu imali pojma da će praviti muziku za film i rekli su da su u suštini izgubili album u tom procesu. Dve prethodno objavljene pesme Bee Geesa – “Jive Talkin ‘” i “You Should Be Dancing” – takođe su uključene u soundtrack. Druge ranije objavljene pesme iz disko ere zaokružuju muziku u filmu.

Soundtrack je osvojio nagradu Gramy za album godine. To je jedini disko album koji je to uradio, i jedan od samo tri albuma sa soundtrackom koji su tako počastvovani. Godine 2012. album je rangiran na 132. mestu na listi časopisa Rolling Stone “500 najboljih albuma svih vremena”, a ponovo je rangiran na revidiranoj listi 2020. godine na 163. mesto. Godine 2003. TV mreža VH1 proglasila ga je 57. najvećim albumom svih vremena, a bio je rangiran na 80. mestu u anketi britanske televizije Channel 4 iz 2005. – 100 najboljih albuma svih vremena. Pitchfork Media šroglasio je “Saturday Night Fever” 34. najboljim albumom 1970-ih, a dodat je i u Nacionalni registar snimaka u Kongresnoj biblioteci 21. marta 2013. godine.

Dakle, mnogo, mnogo više od jedne “Groznice subotnje večeri”. Podsetite se ovog sjajnog albuma:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime