Čovek koji je od Mit Loafa (ali ne samo od njega) “napravio” svetsku zvezdu bio je – Srbin…

0
307
Oglasi
Stiv Popovič/Photo: pittsburghmusichistory
Stiv Popovič/Photo: pittsburghmusichistory

Muzičar i glumac Mit Loaf, koji je preminuo, imao je uspešnu karijeru i bio popularan širom planete. Da podsetimo, njegov album “Bat Out of Hell”, koji je prodat u 45 miliona ploča širom sveta, u jednom trenutku bio je jedan od najprodavanijih albuma u istoriji muzičkog biznisa.

Osim Mit Loafa, veliku zaslugu u svemu ovome imao je i Amerikanac srpskih korena Stiv Popovič (1946-2011), osnivač i predsednik izdavačke kompanije Cleveland International Records, za koju je muzičar objavio taj album.

Rođen 1946. godine, Stiven Popovič, rodom iz Nemakolina u Pensilvaniji, odrastao je uz oca, slušajući srpsko-hrvatsku narodnu muziku i rokenrol iz pedesetih godina prošlog veka. Voleo raznovrsnu muziku, jer je njegov otac, rudar po zanimanju, svirao u tamburaškom bendu.

PREMINUO LEGENDARNI AMERIČKI ROKER MIT LOAF

Vikendom su Stivov otac i njegovi prijatelji iz rudnika uglja imali običaj da se okupe i da sviraju tamburašku muziku, polku i narodnu muziku iz Poljske, Italije, Hrvatske i Srbije.

Popovič se takođe kao i njegov otac interesovao za muziku.  Uz pomoć “kralja polke” Frenka Jankovića zaposlio se 1962. godine kao utovarivač kamiona u klivlendskom magacinu Columbia Recordsa za platu od 30 dolara nedeljno.

Stiv je bio ambiciozan i vredan, bavio se svim i svačim. Od kontrole inventara, do prodaje, a bavio se regionalnom radio i TV promocijom.

Džoni Keš i Stiv Popovič 1986./Photo: pittsburghmusichistory
Džoni Keš i Stiv Popovič 1986./Photo: pittsburghmusichistory

Tokom vremema Popovič biva unapređen u promotera u Columbia Recordsu, a radio je kao pomoćnik direktora promocija od 1969. do1972. Postao je najmlađi potpredsednik za promociju u Columbia Recordsu, kada ga je Klajv Dejvis imenovao.

Da je imao “njuh” za ovaj posao, svedoče i imena sa kojima je Stiv Popovič sarađivao. Pokrenuo je i vodio karijere mnogih poznatih umetnika, uključujući Džeksonove, Majkla Stenlija, grupu Cheap Trick, Wild Cherry, Boston, Džeka Pastoriusa, Teda Nudženta, Brusa Springstina, Boba Dilana, Mit Loafa…

OVO JE STVARNO UVRNUTO… DANIJEL REDKLIF (HARI POTER) GLUMI U BIOGRAFSKOM FILMU O “NAJUVRNUTIJEM” SRBINU NA SVETU…

Bio je na čelu Cleveland International Recordsa od 1977. do 1982. godine. Kasnije prelazi u Polygram, a u izdavačku kuću doveo je velika imena kao što su Džoni Keš, grupa The Everly Brothers, Krisa Kristoferson i drugi. Takođe, 1986. godine, potpisao je ugovor sa Frenkom Jankovićem, kraljem polke i dobitnikom Gremija, koji je Stivu svojevremeno, na neki način, obezbedio budućnost.

Tokom svoje karijere Stiv Popovič se borio u ime umetnika za neplaćena autorska prava. Dobio je pravne bitke protiv velikih izdavačkih kuća kao što su CBS i Sony, a novac je išao muzičarima, piše pittsburghmusichistory.

Kao veliki pristalica tamburaške muzike, Stiv Popovič je primljen u Polka Kuću slavnih 1997. godine.

HL/Izvor: pittsburghmusichistory

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime