Dodelom nagrada završen 17. Festival srpskog filma fantastike, najboljima “veliki” i “mali” Koskari…

0
162
Nagrada Koskari/Photo: Daniela Radojković
Oglasi

17. Festival srpskog filma fantastike (FSFF) završen je u nedelju, 1. oktobra svečanom ceremonijom dodela nagrada i premijernim prikazivanjem filma “Osam očiju” Ostina Dženingsa koji je u potpunosti sniman u Srbiji.

Osam očiju_kadar iz filma/Photo Promo

Specijalni gost festivala bio je reditelj Ričard Stenli kome je Miroslav Lakobrija, direktor festivala uručio specijalnu nagradu Koskar za životno delo. Stenli se zahvalio organizatorima festivala i publici u Srbiji koja prati njegov rad.

– Ja sam živi dokaz da možete preživeti Holivud – naglasio je reditelj.

Miroslav Lakobrija i Ričard Stenli/Photo: Daniela Radojković

U takmičarskom programu festivala takmičilo se 27 filmova iz Srbije, regiona i sveta. O nagradama je odlučivao žiri koji je radio u sledećem sastavu: Goce Cvetanovski, filmski reditelj iz Makedonije, Branko Tomović, glumac i Boris Trbić, dramaturg. Nagrade su dodeljene u međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj selekciji.

Ove godine uspostavljena je nova takmičarska kategorija “fantastični klinci” u okviru koje je dodeljena nagrada Mali Koskar za mlade autore do 17 godina. Malog Koskara dobio je film “Tango za kraj” autora Lazara Jovanovića.

Nagrada Mali Koskar/Photo: Daniela Radojković

Najbolji međunarodni film je ostvarenje “Međuvreme” rediteljke Guillaume Scaillet, dok je specijalno priznanje osvojio film “Poslednja porudžbina” reditelja Joa Hanga Jina. Film “Toni” Sanjinа Maleševićа proglašen je za najbolji u regionalnoj konkurenciji, dok je specijalno priznanje dobio film “Oko svemira” Kevina Mainentija.

U domaćoj konkurenciji Koskara za najbolji film dobilo je ostvarenje “Zgažene” Aleksandra Teokarevića, nagradu za najbolju režiju dobio je “Poslednji dan na zemlji” Rajka Radovića, dok je ostvarenju “Bdenje” Marka Marinkovića dodeljen Koskar za najbolji scenario. Nagrade ohrabrenja (encouragement awards) dobili su domaći filmovi “Alter Ego” i “Veliki petak”.

Nagrađeni na 17. FSFF/Photo: Daniela Radojković

Boris Trbić, predsednik žirija je na uručenju Koskara rekao:

– Posao ovogodišnjeg žirija bio je veoma lak, ali u isto vreme i izuzetno težak. Prispeli filmovi koje su odabrali Miroslav Lakobrija i Jovan Ristić, i Dragan Jovićević kao programski direktor, pokazali su izuzetnu privlačnost ovog festivala u međunarodnim okvirima. Evropska produkcija se ovog puta našla rame uz rame sa izuzetno kvalitetnim horor filmovima i filmovima fantastike iz Južne i Istočne Azije. Dolazak Ričarda Stenlija, renomiranog gosta, pokazao je kako ovaj festival nastavlja da uprkos kriznim vremenima raste u međunarodnom krugu filmskih festivala – rekao je Trbić i dodao:

Ekipa filma Osam očiju/PhotoDaniela Radojković

– Kada su regionalni filmovi u pitanju, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine su pristigla zanimljiva ostvarenja koja su u ovom programu predstavljala pravo osveženje. Srpski filmovi, bilo ih je devet, pokazali su pre svega izuzetnu raznovrsnost. Bilo je tu polusatnih filmova koji bi se veoma lako mogli naći na evropskim festivalima specijalizovanim za ovu filmsku formu. Neki su bili locirani u urbanim sredinama, a drugi daleko od glavnog grada, u prostornim i temporalnim okvirima udaljenim od uobičajenih i predvidivih lokacija vezanih za domaće filmove. Iz svih tih razloga, posao žirija ove godine je bio izuzetno težak: kako u mnoštvo dobrih filmova izabrati one koji zaslužuju nagrade. Mislim da smo doneli dobre odluke – zaključio je predsednik žirija.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime