David pobedio Golijata… Direktor platforme Spotify najavio drastične promene posle “pobune” koju je započeo Nil Jang  

0
267
Oglasi
Belly, Spotify printscreen
Belly, Spotify printscreen

Nil Jang pokrenuo je lavinu otkazivanja saradnji sa Spotifyjem, a sada se oglasio i Danijel Ek i najavio promene na platformi.

Nakon što su Nil Jang i Džoni Mičel povukli svoju muziku sa Spotifyja, navodeći kao razlog dezinformacije o Covid-19 koje se šire na ekskluzivnom podcastu Džoa Rogana na Spotifyju, izvršni direktor streaming platforme Danijel Ek objavio je danas službenu izjavu. Ek je izneo korake koje kompanija planira da preduzme u borbi protiv dezinformacija o Covid-19, uglavnom usredsređene na plan za dodavanje oznaka i saveta o sadržaju svakoj epizodi podcasta koja uključuje raspravu o Covid-19.

NIL JANG ZAHTEVA: UKLONITE ODMAH SVU MOJU MUZIKU SA SPOTIFYJA, ILI DŽO ROGAN ILI JA…

OGLASIO SE SPOTIFY: UKLONIĆEMO PESME NILA JANGA, ŽAO NAM JE I NADAMO SE DA ĆE NAM SE USKORO VRATITI

“Ove oznake usmeriće slušaoce na naš namenski centar za Covid-19, resurs koji pruža jednostavan pristup činjenicama utemeljenim na podacima, ažuriranim informacijama koje dele naučnici, lekari, akademici i javna zdravstvena tela širom sveta, kao i poveznice na pouzdane izvore”, stoji u saopštenju. “Ovaj novi napor u borbi protiv dezinformacija proširiće se širom sveta u narednim danima. Prema našim saznanjima, ovo savetovanje o sadržaju prvo je takve vrste od strane velike podcast platforme”.

SPOTIFY, IMAMO PROBLEM? DŽONI MIČEL UKLANJA SVOJU MUZIKU S OVE PLATFORME U ZNAK SOLIDARNOSTI S NILOM JANGOM

U saopštenju se takođe navodi da je kompanija po prvi put učinila svoja trenutna pravila platforme transparentnim i vidljivim javnosti. Pravila navode ono što nije dozvoljeno objavljivati na Spotifyju, uključujući “sadržaj koji promoviše opasne lažne ili opasne obmanjujuće medicinske informacije koje mogu da uzrokuju štetu ili predstavljaju direktnu pretnju javnom zdravlju”. Primeri uključuju tvrdnje da je Covid-19 “prevara ili nije stvarna” ili “podsticanje ljudi da se namerno zaraze Covidom kako bi izgradili imunitet na njega”. Prekršioci pravila riskiraju uklanjanje sadržaja, a oni koji više šuta budu kršili pravila reskiraju obustave ili zabrane naloga.

Osim bojkota Janga, Džoni Mičel i Nilsa Lofgrena na Spotifyju, bend Belly je nedavno promenio svoju profilnu sliku na stranicama izvođača na Spotifyju i istakao poruku “DELETE SPOTIFY”. Zbog ugovornih poteškoća njihova muzika nije povučena s platforme, pa su se odlučili za ovu vrstu protesta.

SPOTIFY VEĆ IZGUBIO DVE MILIJARDE DOLARA VREDNOSTI ZBOG SKANDALA SA JANGOM I ROGANOM, A SADA SE OGLASIO I DŽEJMS BLANT… U SVOM STILU

Bren Braun, autorka i predavačica sa svojim podcastom na Spotifyju, takođe je najavila da se udaljava od platforme.

“Neću objavljivati nikakve podcaste do daljnjeg”, napisala je na Twitteru . “Za naše zajednice #UnlockingUs i #DaretoLead, žao mi je zbog svega i obavestiću vas ako i kada se to promeni”.

U vreme objave, Braun nije javno navela konkretan razlog za svoju odluku. Tom Šarpling je takođe sa Spotifyja povukao svoju dugogodišnju nedeljnu radio emisiju “The Best Show”.

Princ Hari i Megan Markl, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, imaju ugovor o podcastu sa Spotifyjem koji se procenjuje na 25 miliona dolara. Njihova fondacija Archewell objavila je izjavu u kojoj se dezavuiše “neverovatna krivica i dezinformacije” koje se šire na platformi, prenosi BBC News. U izjavi piše:

“Prošlog aprila naši suosnivači su počeli da izražavaju zabrinutost našim partnerima na Spotifyju zbog previše stvarnih posledica dezinformacija o Covid-19 na njihovoj platformi. Nastavili smo da izražavamo zabrinutost za Spotify kako bismo osigurali da se uvedu promene na platformi i pomoglo se u rešavanju ove zdravstvene krize. Očekujemo da Spotify iskoristi ovaj trenutak kako bi se vratili nastavku našeg zajedničkog rada”.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime