Zašto je Stiven King tražio da jedna njegova knjiga bude – zabranjena

0
90
Stiven King, screenshot YouTube
Oglasi

Sa karijerom pisanja dugom skoro 50 godina, knjige Stivena Kinga čitali su milioni ljudi širom sveta.

Ako posetite vašu lokalnu knjižaru, neizbežno ćete naići na njegove najpoznatije bestselere – “Keri”, “Mizeri”, “Isijavanje”, “Salem Lot”…

Zašto Stiven King dok piše sluša tehno, a ne Leonarda Koena? I zašto njegova žena zbog toga hoće da se razvede…

Ali postoji jedna knjiga koju verovatno nikada nećete uzeti u ruke. U stvari, čak i da ste je videli, verovatno je ne biste prepoznali kao jednu od njegovih.

To je zato što je knjigu napisao pod pseudonimom. “Rage” je prvobitno napisan 1965. godine dok je King još bio u srednjoj školi.

Jedna jedina stvar zbog koje Stiven King žali…

Na policama knjižara se pojavio tek 1977. godine, kada ga je objavio pod svojim alijasom Ričard Bačmen. Priča će se kasnije ponovo pojaviti 1985. godine kao deo zbirke pod nazivom “The Bachman Books”.

“Tage” prati problematičnog srednjoškolca koji donosi pištolj u svoju školu i ubija nastavnike pre nego što uzme čitav razred kao taoce.

Stiven King – Rage, cover prvog izdanja

King se osvrnuo na knjigu u eseju iz 2013. pod nazivom “O oružju”.

– Pretpostavljam da je ova priča napisana danas, i da je neki profesor engleskog u srednjoj školi video, odneo bi brzo rukopis savetniku i ja bih se brzo našao na terapiji – rekao je King i dodao:

– Ali 1965. je bio drugačiji svet, u kome niste morali da skidate cipele pre ulaska u avion i nije bilo detektora metala na ulazima u srednje škole.

Stiven King odabrao pet najboljih romana – Stivena Kinga

Pa zašto je onda “Rage” nestao sa polica knjižara?

Zato što je King tražio da ga izdavači uklone kada je bio povezan sa četiri pucnjave u školi u stvarnom životu.

U aprilu 1988, student u Kaliforniji držao je kao taoce svoje školske drugove na času humanističkih nauka pre nego što se predao. Prema LA Timesu, rekao je policiji da je ideju dobio iz Kingove knjige.

Godinu dana kasnije, student iz Kentakija ponovio je situaciju i držao svoje drugove iz razreda kao taoce devet sati u znak “poštovanja” prema Rageu.

Postoji jedna knjiga… za koju se Stiven King ne seća da je napisao… a jeste

U Vašingtonu, 14-godišnji dečak je pucao i ubio svog učitelja i dva druga iz razreda 1996. Očigledno je takođe bio inspirisan romanom.

I konačno, 1997. godine, 14-godišnji dečak u Kentakiju je ubio tri osobe u molitvenoj grupi u svojoj školi. Verovalo se da je imao primerak romana “Rage” u svom ormariću.

S obzirom na sve ove u najmanju ruku neprijatne veze, nije ni čudo što King nije želeo da se knjiga više pojavljuje u knjižarama.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime