Zakon naterao Boba Dilana da bez ikakve najave objavi album sa studijskim snimcima iz 1973.

0
455
Bob Dilan/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

Bob Dilan je bez ikakve najave objavio album sa studijskim snimcima iz 1973. godine.

On je pozvao svoje obožavaoce da pronađu izdanje u CD shopovima širom Evrope znajući da će se mnogi pomamiti za neobjavljenim verzijama pesme “Knockin’ On Heaven’s Door” zajedno s više verzija pesama “Billy Surrenders”, “And He Killed Me Too” i “Final Theme”.

Nije više Highlander… Bob Dilan prodao svoj raskošni dvorac u Škotskoj za 4 miliona funti

Reč je o CD izdanju pod nazivom “50th Anniversary Collection 1973.” koje je bez ikakve najave pušteno u prodaju širom Evrope. Zbirka od 28 pesama sastoji se od studijskih zapisa preuzetih sa zvučnih zapisa sa snimanja filma “Pat Garrett & Billyj The Kid” iz 1973. godine. Izdavanje CD-a izludelo je odane Dilanove obožavaoce, a za spomenuti CD se na eBayu nudilo i po 500 dolara za spomenuto izdanje.

Šta sluša Bob Dilan? Da 100 puta pogađate…

Ali razlog ovakvog poteza vrlo je prozaičan. Izdavanje CD-a usledilo je zbog odredbe vezane za evropska autorska prava koja nalažu da će svi zvučni snimci biti poslati u javni domen ako se ne objave ponovo 50 godina nakon nastanka. Ova je odredba dovela do toga da sve veći broj muzičara deli retke studijske snimke kako bi izbegli da dođu u javni domen.

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za – 1,77 miliona dolara

Ovo nije prvi put da se Dilanov tim bavi ovim problemom. Kada se približio rok za autorska prava za prva tri Dilanova električna albuma: “Bringing It All Back Home”, “Highway 61 Revisited” i “Blonde On Blonde”, spojili su ga u tri LP-a i jedan box-set. Takođe je otisnuo malu seriju CD-ova i poslao ih u razne prodavnice ploča u EU bez prethodne najave kao način da se tehnički uskladi sa zakonom.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime