Šta sluša Bob Dilan? Da 100 puta pogađate…

0
482
Bob Dilan/Photo: YouTube screenshot
Oglasi

U velikom intervjuu koji je dao za Wall Street Journal, Bob Dilan je ispričao koje muzičare posebno ceni i sluša.

U intervjuu koji je objavljen 19. decembra, Dilan se dotakao brojnih tema među kojima i streaminga muzike, napretka tehnologije pa sve do omiljenih tv emisija.

Oglasio se Bob Dilan posle prevare s potpisma… objašnjenje mu je – tanko

Na pitanje kako otkriva novu muziku, Dilan je rekao da dolazi uglavnom slučajno, pre nego što je naveo više od 20 muzičara koje je slušao u poslednje vrijeme. Među brojnim muzičarima Dilan je naveo Eminema i grupu Wu-Tang Clan, za koje je rekao da je njihov obožavalac. Pohvalio ih je zbog njihovog osećaja za riječi i jezik, rekavši da uživa u njima jer je njihova vizija jednaka njegovoj. Takođe je posebno pohvalio Royal Blood, Celeste, Leonarda Koena, Rag N’ Bonea i Nika Kejva.

Dilan je već ranije spominjao Eminema u intervjuu za Time 2001. godina kada je otkrio da nije previše slušao Eminemovu muziku, ali je rekao da Eminem očigledno nešto radi kako treba, naglasivši da ako je tako kontroverzan sigurno radi nešto kako treba.

Kolekcija pisama koje je Bob Dilan pisao srednjoškolskoj simpatiji, prodata za 670.000 dolara

Osim spomenutih muzičara, Dilan je također spomenuo niz onih koje je nazvao ‘opskurnijim muzičarima’, rekavši da je slušao Tajni Hila, saksofonistu Tedija Edvardsa i gitaristu Tedija Buna, koji su svi bili najaktivniji tokom 1940-ih i 1960-ih. Dilan je takođe spomenuo pevačice Elu Ficdžerald, Brendu Li i Dženis Martin, koju je opisao kao ‘ženskog Elvisa’.

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za – 1,77 miliona dolara

Od brojnih muzičara koje je gledao uživo, Dilan se prisetio da je čak dva puta gledao Metallicu, a bio je i na koncertima grupa Oasis i Klaxons. Ispričao je i da se posebno potrudio da ode na koncert Džeka Vajta i grupe Arctic Monkeysa kako bi video Aleksa Tarnera. Između ostalog je u intervjuu ispričao i da bubnjar Beatlesa Ringo Star nije loš pevač, i da je sjajan muzičar, a kompozitora Hansa Zimera nazvao je novom vrstom superzvezde.

Kako je naveo vrlo širok raspon muzičara, Dilan je nastavio da govori o svojim omiljenim žanrovima, rekavši da sluša brojne žanrove. Među žanrovima koje sluša naveo je country blues, western swing, hillbilly i bluegrass.

– Istoričari muzike rekli bi kad se sve to pomeša zove se Rock and Roll. Pretpostavljam da bi to bio moj omiljeni žanr.

Bob Dilan zabranio mobilne telefone na svojim koncertima

Osvrnuo se i na uticaj streaminga i društvenih medija na današnje muzičko okruženje, rekavši da jednostavnost pristupa muzici znači da danas postoji istovetnost u svemu, i rekao:

– Sve je previše lako. Samo jedan potez prstom, srednjim prstom, jedan mali klik, to je sve što je potrebno, i tu smo… Sve je previše lako, previše demokratski.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime