Oglasio se Bob Dilan posle prevare s potpisma… objašnjenje mu je – tanko

0
130
Bob Dilan/Photo: YouTube screenshot

Bob Dilan izvinio se za kontroverzu oko potpisanih primeraka njegove nove knjige, rekavši da je “korišćenje mašine za potpisivanje bila greška u proceni”.

Ranije ove bedelje, izdavački div Simon & Schuster priznao je da su “ručno potpisane” kopije nove knjige Boba Dilana “The Philosophy Of Modern Song”, zapravo proizvedene sa sistemom autopen (koji koristi mašinu za automatsku reprodukciju potpisa osobe).

Bob Dilan prevario fanove? Lažni autogrami u njegovoj knjizi “Philosophy of Modern Song“

Potpisani primerci knjige – kojih je bilo 900 – prodati su preko web stranice Simon & Schuster po ceni od 599 američkih dolara. Mnogi fanovi su se naljutili na tu prevaru kada su počeli da dele fotografije svojih primeraka na forumima, gdje je postalo jasno da svaki primerak ima gotovo identičan potpis.

U izjavi objavljenoj na svojoj Facebook stranici, Dilan se izvnio obožavaocima i rekao da mu je autopen sugerisan kao ideja pošto je patio od bolesti i vrtoglavice 2019. godine i osećao se nesposobnim da sam potpisuje knjige.

Fnovima je rekao:

“Upoznat sam s nekim kontroverzama oko potpisa na nekim mojim nedavnim umetničkim delima i na ograničenom izdanju Philosophy of Modern Song. Svojeručno sam potpisao svaki umetnički otisak tokom godina i nikad nije bilo problema. Međutim, 2019. sam imao težak slučaj vrtoglavice i to se nastavilo u godinama pandemije. Potrebna je petočlana ekipa koja radi u neposrednoj blizini sa mnom kako bi omogućila ova potpisivanja, a nismo mogli da pronađemo siguran i izvediv način da dovršimo posao dok je virus besneo.

To my fans and followers,

I’ve been made aware that there’s some controversy about signatures on some of my recent…

Posted by Bob Dylan on Friday, 25 November 2022

Dakle, tokom pandemije bilo je nemoguće bilo šta potpisati i vrtoglavica nije pomogla. Uz ugovorne rokove koji su se približavali, ideja o korišćenju auto-olovke mi je sugerisana, uz uveravanje da se takve stvari rade ‘stalno’ u svetu umetnosti i književnosti”, dodao je nobelovac. Zatim je zaključio: “Korišćenje mašine bila je greška u proceni i želim to odmah da ispravim. Radim sa Simon & Schusterom i svojim galerijskim partnerima kako bismo postigli upravo to”.

Kolekcija pisama koje je Bob Dilan pisao srednjoškolskoj simpatiji, prodata za 670.000 dolara

Simon & Schuster isprva je odbio da uvaži zahteve za povrat novca, uveravajući kupce da su potpisi legitimni i potvrđeni “pismom autentičnosti”. Generički odgovor izdavača je glasio:

“Svakako razumemo sve vaše brige, međutim – svaki pojedinačni primerak ograničenog potpisanog izdanja “Filozofije moderne pesme” Boba Dilana lično je potpisao autor i propraćen je pismom autentičnosti od izdavača Simon & Schuster”.

Kako su fotografije sumnjivih potpisa nastavile da kruže, Simon & Schuster promenio je svoj stav u nedelju, direktno poručivši kupcima da će im biti vraćen novac.

Izdavač se kasnije javno oglasio na društvenim mrežama, napisavši: “Želimo da se izvinimo onima koji su kupili ograničeno izdanje “The Philosophy Of Modern Song”. Kako se ispostavilo, knjige ograničenog izdanja sadrže Bobov originalni potpis, ali u obliku pisane replike. To odmah rešavamo pružajući svakom kupcu trenutni povrat novca”.

Bob Dilan napisao pesmu za 10 minuta u kafiću, a sada je disk na kojem je snimljena prodao na aukciji za – 1,77 miliona dolara

“Filozofija moderne pesme”, Dilanova prva originalna knjiga od “Chronicles: Volume One” iz 2004. objavljena je 1. novembra. Sadrži više od 60 eseja koje je napisala folk ikona, a koji pokrivaju pesme izvođača kao što su Elvis Kostelo, Nina Simone i Henk Vilijams. Izdanje audio knjige uključuje niz slavnih osoba koje čitaju Dilanove eseje, uključujući Džefa Bridžisa, Helen Miren, Oskara ajzaka i Stiva Bušemija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime