“Who Killed The KLF?”… Zabranjeni film Krisa Etkinsa koji je razotkrio licemerje kultne grupe

0
337
Oglasi
KLF/Photo: press promo
KLF/Photo: press promo

Kako bi obeležio dolazak muzike grupe KLF na digitalne platforme 4. aprila, reditelj Kris Etkins objavio je trejler za svoj kontroverzni dokumentarac o KLF-u – “Who Killed The KLF?”.

Film je premijerno prikazan u septembru prošle godine na Fantastic Festu u Teksasu, uprkos službenim prigovorima izdavača grupe The KLF.

Inserti pesama ovog jedinstvenog londonskog tandema uključuju delove pesama ‘3am Eternal’ i ‘What Time Is Love?’ i koriste se u dokumentarcu uz izgovor da je u pitanju pošteno poslovanje (fair dealing defence) koje navodno dozvoljava korišćenje dela zaštićenog autorskim pravima bez plaćanja ili dozvole autora ako se koristi u svrhu kritike.

THE KLF VRATILI SVOJ DAVNO OBRISANI KATALOG I PRVI PUT GA POSTAVILI NA STREAMING SERVISE

Međutim, u izveštaju iz oktobra prošle godine, advokati u ime KLF-a rekli su Etkinsu i njegovoj produkcijskoj ekipi da svako kršenje shvataju “izuzetno ozbiljno” i pokušali su da blokiraju puštanje filma, ali nisu uspjeli.

Grupa je takođe bila protiv produkcije filma kada je Etkins počeo da raditi na njemu. Godine 2016., član KLF-a Džimi Kojti izjavio je da nije zadovoljan planovima za dokumentarac, rekavši:

– Ne želimo da se to radi jer je to kao arheološko kopanje po prošlosti. Radimo druge stvari za koje mislimo da su mnogo zanimljivije.

Etkins je ipak nastavio da snima film, i na kraju realizovao neautorizirani dokumentarni film ‘Who Killed The KLF?’

Komentarišući njihove napore da blokiraju objavljivanje filma ‘Who Killed The KLF?’, Etkins je izneo sopstveni stav o istoriji grupe i njihovom neslužbenom i nedozvoljenom korišćenju sempolva.

– Ironija je što su koristili vrlo velike delove tuđih pjesama u svim svojim ranim pesmama – rekao je Etkins za The Guardian. Debitantski album KLF-a, “1987: What The Fuck Is Going On?”, sadržao je toliko delova tuđih pesama zaštićenih autorskim pravima da je ABBA zaprijetila tužbom, zbog čega je dvojac povukao ploču iz prodaje i pobacao neprodate kopije u Severno more.

Reditelj filma Kris Etkins je izjavio da je doživotni obožavalac benda, a želja mu je bila da snimi film ‘Who Killed the KLF?’ kako bi predstavio KLF nekoj novoj publici, ali s tim se nisu složili ni članovi benda ni njihovi izdavači.

– Cela poenta je predstaviti njihov genij generaciji koja ni ne zna da postoje. Gledate ovaj film i mislite u sebi da su Bil i Džimi stvarno neverovatni. To je definitivno pričanje najveće muzičke i umetničke priče 20. veka koja zapravo nikada nije ispričana, jer ta dva protagonista neće o tome da razgovaraju -izjavio je Etkins.

KLF, koji je postigao niz globalnih hitova u drugoj polovini 80-ih i početkom 90-ih, slavno je napustio muzičku industriju 1992. godine. To je usledilo posle nastupa na dodeli BRIT Awards te godine, tokom koje su iz mitraljeza ‘pucali’ po publici a zatim bacili mrtvu ovcu na zabavu koja se održavala posle ceremonije doele BRIT Awards. Svojim odlaskom sa scene “ukinuli” su i celokupnu svoju diskografiju.

KLF su se na kraju ipak vratili u središte pažnjei 2017. posle kratkih povrataka 1993. i ’97., zahvaljujući knjizi pod nazivom “2023: Trilogy”. Grupa je 2021. objavila sopstveni dokumentarac, “Welcome To The Dark Ages”, koji je pratio njihov neobičan pokušaj iz 2018. godine da izgrade “The People’s Pyramid”: piramidu izgrađenu od cigli koje su nastale od pepela 34.592 spaljenih mrtvih tela.

Posle tog izdanja, objavili su album pod nazivom “Come Down Dawn”. Svojevrsni izbor pesma s njihovog albuma “Chill Out” iz 1990. – kao i novi kompilacijski album, “Solid State Logik 2”, koji je uključivao dosad neobjavljenu saradnju s Džarvisom Kokerom. Sledio je “Solid State Logik 1”, izdanje s najvećim hitovima koje je obeležilo karijeru grupe.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime