Van Morison revoltiran: Ukinuli su slobodu govora, to je kao da ukineš religiju…

0
241
Oglasi
Van Morison/Photo: facebook@vanmorrisonofficial
Van Morison/Photo: facebook@vanmorrisonofficial

U intervjuu za The Sunday Times poznati severnoirski muzičar Van Morison se upitao zašto odjednom  sloboda govora više nije OK. Naime, tokom prošle godine Morison je objavio nekoliko  pesama revoltiran lockdownom nazivajući mere protiv korona virusa smešnim i nepotrebnim, što je izazvalo brojne negativne reakcije.

 -Baš kao što bi trebalo da postoji sloboda štampe, trebalo bi da postoji i sloboda govora. Ako napravite pesme koje su izraz slobode govora, dobićete vrlo negativnu reakciju u trenutku kada one izlaze iz okvira shvatanja slobode govora. Ne razumem. To je kao da ukineš religiju. Nebitno je pritom slaže li se neko sa mnom ili ne.

DOSTA IM JE LOCKDOWNA… VAN MORISON I KLEPTON ZAJEDNO SNIMILI PROTESTNU PESMU “STAND AD DELIVER”

Morison je tom prilikom takođe pohvalio Erika Kleprona za koga je rekao da je “jedina druga osoba koja je imala snage i motivacije da progovori o tome šta se zaista događa, izađe van okvira i propita kako stoje stvari”.

Slavni gitarista se udružio s Morisonom na četvrtoj protestnoj pesmi protiv lockdowna “Stand and Deliver” čiji je prihod pripao Morrison’s Lockdown Financial Hardship Fundu, s ciljem da pomogne muzičarima suočenim s finansijskom nesigurnošću zbog pandemije. Pre pomenute pesme ‘Stand and Deliver’ Morison je komponovao još tri protestne pesme protiv lockdowna uključujući i “No More Lockdown”. U toj pesmi iskazao je svoje mišljenje o tome kako su mere zatvaranja preduzete kako bi ‘porobile’ britansku javnost.

VAN MORISON SE OZBILJNO ZAMERIO IRSKIM POLITIČARIMA ZBOG KRITIKE LOCKDOWNA: ON NIJE GURU I NIJE NIKAKAV UČITELJ

Kao odgovor na njegov bunt i iskazivanje nezadovoljstva lockdownom, ministar zdravstva Severne Irske Robin Svan osudio je Morisonovu poruku, rekavši da se oseća razočarano i “da je od njega očekivao nešto bolje”. Tako je u razgovoru za Rolling Stone Svan izjavio: – Van Morison ide puno dalje od pukog postavljanja pitanja. On peva o fašističkim nasilnicima i tvrdi da vlade obmanjuju ljude i žele da ih porobe. To je zapravo stavljanje velike mrlje na sve zaposlene u javnom zdravstvu i na samu borbu protiv virusa koji je do sada odneo već mnoge živote.

HL/Izvor: nacional.hr

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime