U Belgiji pronađeno čak 66 snimaka nove muzike Marvina Geja za koju se nije znalo da postoji…

0
526
Marvin Gej/Photo: Motown Records, wikipedia.org, public domain
Oglasi

Neobjavljena muzika Marvina Geja ležala je skrivena u Belgiji više od 40 godina, piše BBC. Uz nju je pronađena verovatno vrlo vredna kolekcija scenskih kostima i beležnica pokojnog muzičara.

Marvin Gej se preselio u obalski belgijski grad Ostende 1981. godine nakon što je uzeo posetnicu belgijskog koncertnog promotera u noćnom klubu dok je ovaj živeo u Londonu. U to vreme bio je teški zavisnik od kokaina, ali preseljenje u Belgiju pomoglo mu je da pobedi zavisnost. Takođe je u to vreme snimio jedan od svojih najvećih hitova “Sexual Healing”.

“Funky Nation: The Detroit Instrumentals”… Redak instrumentalni album Marvina Geja prvi put dostupan online

Neko vreme živeo je u kući belgijskog muzičara Šarla Dumolina, a pravo vlasništva nad pronađenim materijalom polaže Dumolinova porodica.

– Oni pripadaju porodici Dumolin jer su ostavljeni u Belgiji pre 42 godine. Marvin je sve to tada ostavio i rekao: ‘Radite s tim šta god želite’ i nikada se nije vratio. To je važno – rekao je belgijski advokat Aleks Trapenije.

Porodica konačno rekla “da”… Snima se biografski film o legendarnom pevaču Marvinu Geju

– Svaki put kad je novi instrumental počeo i kad je Marvin počeo da peva, stavljao sam novi broj – dodao je Trapenije i nastavio: – Na kraju, kada sam preslušao svih 30 kaseta, imao sam 66 demo snimaka novih pesama. Nekoliko ih je dovršeno, a nekoliko ih je jednako dobro kao ‘Sexual Healing’, jer su napravljene u isto vreme. Postojala je jedna pesma koju sam slušao deset sekundi i shvatio da su mi muzika i reči u glavi ceo dan, poput trenutka planetarnog poravnanja.

Leni Kravic objasnio zašto nije prihvatio glavnu ulogu u filmu o Marvinu Geju

Porodica Dumolin (Šarl je umro 2019. godine) nedvosmisleno posjeduje zbirku, posebno u svetlu belgijskog zakona koji propisuje da svaka imovina postaje lična posle 30 godina, bez obzira na koji je način stečena. To se, međutim, ne odnosi na intelektualno vlasništvo, što znači da bi Trapenije i njegovi partneri mogli da završe kao vlasnici fizičkih traka na kojima je snimljena muzika, ali bez prava objavljivanja pesama.

U međuvremenu, Gejevi naslednici u Sjedinjenim Državama mogli bi teoretski da imaju prava na muziku, ali joj ne bi mogli pristupiti bez posedovanja traka.

Sud potvrdio – “Blurred Lines” je plagijat… Porodici Marvina Geja odšteta od 5.3 miliona dolara

Trapenije je rekao da misli da je potreban kompromis:

– Mislim da i jedni i drugi imamo koristi, Marvinova porodica i Dumolinovi naslednici s kolekcijom u rukama. Ako se udružimo i pronađemo prave ljude na svetu, Marka Ronsona ili Bruna Marsa… Nisam ovde da dajem predloge nego da kažem: ‘OK, poslušajmo ovo i napravimo sledeći album’. Moralno, voleo bih da radim s porodicom, ali ovo je noćna mora za njih za svaku drugu opciju osim zajedničkog dogovora… da neko dolazi iz generalbo gledano bogate zemlje i da oni sklope dogovor oko toga da ta kolekcija napusti tu zemlju – rekao je advokat.

HL/Izvor: ravnododna.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime