“Sudar” virtuelnog i stvarnog sveta… Ned Hook i Ghostreet objavili 3D video za pesmu “Winning Flame”

0
292
Ned Hook, screenshot YouTube
Oglasi

Virtuozni gitarista Nenad Kukić aka Ned Hook, nakon prošlogodišnjeg spota za instrumental “Facing Fear”, upravo je predstavio svoj novi bend Ghostreet još jednim video ostvarenjem u vidu petominutne 3D animacije koju prati nova pesma “Winning Flame”.

Za razliku od dosadašnjih instrumentalnih radova, Ned Hook je odlučio da se oproba i na polju vokalno-instrumentalne muzike koja i dalje odiše “heavy” formom koja je bazirana na čvrščoj muzici 80-ih godina.

Gitarom protiv strahova… Ned Hook predstavio spot za novi instrumental “Facing Fear”

Za vokale u novoj pesmi, pobrinuli su se, Filip Žmaher i Ana Useinović (Alt Bend). Bubnjeve je odsvirao Nikola Baošić (Osvajači), dok je Ned Hook odsvirao gitare, bas gitaru i klavijature, a takođe se pobrinuo i za kompletnu video produkciju spota u vidu 3D animacije. Za muzičku produkciju, i ovog puta bio je zadužen Srđan Branković (Alogia, The Big Deal).

Ghostreet, promo

Ned Hook u vezi sa novim projektom “Ghostreet” kaže da mu je, pre svega, ogromna čast da je imao priliku da u svom bendu ugosti fantastičnog pevača – legendarnog Filipa Žmahera.

Mnogi ne znaju da je još 2018. godine postojala ideja o ponovnom okupljanju novosadskog heavy metal benda Tornado sa kojim je Filip snimio jedan album, a u kojem je Ned Hook trebalo da zauzme poziciju gitariste. Nažalost, to se nije obistinilo, ali je do njihove saradnje izgleda ipak moralo doći.

Ana Useinović, izuzetno moćnog glasa, pevačica benda Alt iz Smedereva, bila je logičan izbor za ženske deonice u pesmi jer je njen glas prilagođen tonalitetu u kojem je pesma napisana, što je Srđan Branković odmah zapazio i predložio saradnju za koju se ispostavilo da je više nego pun pogodak. Nikola Baošić je sa Nenadom već svirao u cover bendu Vostok, tako da se saradnja samo premestila na „autorski teren“ i bubnjarske deonice su snimljene sa velikom lakoćom.

Ghostreet/Photo: Nenad Kukić

Spot je osmišljen kao mali film i potrebno ga je odgledati od početka do kraja kako bi bio razumljiviji gledaocima. Možda će nekome delovati kao ljubavna pesma u kojoj jedan sanjar nailazi na nerazumevanje svoje drage, ali pesma i video zapravo govore o “sudaru” virtuelnog i realnog sveta koje svi danas živimo i uticaju moderne tehnologije na našu socijalizaciju, funkcije mozga itd. Dobili smo digitron – ne moramo da koristimo mozak za računske operacije. Dobili smo “Kornjo komunikator” (video call) – ne moramo uživo da se gledamo. Dobili smo navigaciju na telefonu – ne moramo da razvijamo svoje navigacione veštine. Dobili smo puno lažnih prijatelja na društvenim mrežama – zaboravljajući da nam nedostaju oni pravi. Dobili smo “znanje” stranih jezika u vidu aplikacije i ne moramo da ih učimo. Dobili smo tastaturu koja nas čini “borbenim ljudima” koji tipkanjem žele da “promene svet”. Umesto mozga, “pomaže” nam veštačka inteligencija i što su uređaji i aplikacije moderniji – mozak je zakržljaliji.

Ghostreet/Photo: Nenad Kukić

Pesma govori zapravo o virtuelnim borbama koje nam pružaju virtuelne “pobede” sprečavajući nas da dođemo do onih pravih – životnih pobeda i ostvarenja realnih ciljeva.

I muzička i video produkcija se danas generišu putem veštačke inteligencije, ali u ovoj pesmi je, tradicionalno, sad već možda staromodno, ipak sve otpevano i odsvirano uživo.

Pogledajte spot za “Winning Flame”:

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime