Tako to rade Francuzi… Godinama su bez Oskara, pa ministarstvo kulture smenilo članove odbora koji bira filmove

0
321
Oglasi
L'Evenement, promo
L’Evenement, promo

Prošlo je 30 godina otkako je francuski film osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, bilo je to 1993. godine s filmom “Indokina”.

U poslednjih 10 godina imali su samo dva filma koji su bili nominovani za Oskara u toj kategoriji, a bili su to “Mustang” 2015. godine i “Jadnici” 2019. Zato i ne iznenađuje što je u sredu francusko ministarstvo kulture objavilo kako dolazi do promena u odboru koji bira francuskog kandidata za Oskara.

DAJTE JOJ OSKARA… NEPOZNATA ŽENA “BRILJIRA” U MARVELOVOM FILMU, JEDNOM SCENOM UKRALA SLAVU GLAVNIM JUNACIMA

Ono što se do sada zameralo tom odboru bila je činjenica da za francuskog kandidata za Oskara najčešće bira film koji je nagrađen na festivalu u Kanu,  umesto da biraju film koji bi mogao da se dopadnei članovima Američke filmske akademije. Najbolji primer za to bio je prošlogodišnji slučaj kada je za francuskog kandidata za Oskara za najbolji strani film odabran kontroverzni osvajač Zlatne palme, film “Titane” dok je zanemaren film “Događaj”, priča iz šezdesetih godina kada je abortus u Francuskoj bio zabranjen i koji je pobedio na festivalu u Veneciji.

U sklopu remonta nekoliko stalnih članova više neće biti deo odbora. To se odnosi na Tjerija Frimaksa, direktora festivala u Kanu, Serža Tubianu, direktora kompanije Unifrance zaduženu za promociju francuskog filma, kao i Veronik Kajla, predsednicu Cesar akademije.

Jedan remont već je obavljen 2019. godine kada niko od članova nije smenjen ali im je pridruženo šest novih članova, dva reditelja, dva producenta i dva agenta zadužena za prodaju filmova širom svijeta. Tada je to objašnjeno rečima kako novi ljudi razumeju situaciju na američkom tržištu.

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime