Svetska premijera filma “Yu Grupa – Trenutak sna” Darka Lungulova na FEST-u

0
350
YU grupa, Tašmajdan 2022/ Photo: AleX
Oglasi

Svetska premijera filma “Yu Grupa – Trenutak sna” reditelja Darka Lungulova biće održana u četvrtak, 2. marta u 19.30 časova u mts Dvorani na 51. FEST-u.

“Yu Grupa – Trenutak sna” je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina.

Crni leptir… Mjuzikl po pesmama YU grupe u Pozorištu na Terazijama

Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

Žika Jelić za HL pred svirku YU grupe: U klubovima nema foliranja, sve se vidi, sve se čuje. Ili si pravi, ili nisi…

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

Yu Grupa – Trenutak sna, plakat

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom svetske premijere na 51. FEST-u rekao:

– Jako se radujem što će se premijerom ovog filma spojiti dve prepoznatljive i za mene jako drage institucije – FEST i YU Grupu. Odrastao sam uz ovaj festival, a posle se uz njega i obrazovao kao autor. Svoj prvi dokumentarac sam prikazao 2005, a festival sam zatvorio 2009. sa filmom ‘Tamo i ovde’. Radujem se što će članovi porodice Jelić doći na premijeru iz raznih krajeva sveta. Ovo će biti dobra prilika za sve nas da se sastanemo, ali i ujedinimo sa trojicom braće, njihovom decom i unucima. Ovaj film je dobra prilika da se približimo idealu koji ovaj bend i njegova priča predstavlja. Nadam se emotivnom susretu sa publikom.

Sviraćemo dok nas služe prsti…. Održana najneobičnija promocija godine, YU grupa predstavila rođendanski box-set sa 134 pesme

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević – Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa – Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

HL/Izvor: City Magazine

 

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime