Sting na koncertima u Sarajevu i Zagrebu neće svirati svoje pesme… jer, sve ih je prodao Universalu

0
717
Oglasi
Sting/ Photo: Promo (Universal Music Serbia)
Sting/ Photo: Promo (Universal Music Serbia)

Britanski muzičar Sting prodao je autorska prava na kompletan opus pesama, među kojima su i solo radovi i materijal grupe The Police, kompaniji Universal Music Group.

Stingova solo karijera bila je impresivna, osvojio je 17 Gremija i tri Brit nagrade i stvorio brojne hitove poput “Fields Of Gold”. To je drugi takav veliki posao kompanije, pošto je prethodno krajem 2020. potpisala sličan ugovor sa Bobom Dilanom.

Otkup pesama od muzičara uzeo je maha poslednjih godina, pa su diskografske kuće i investicione kompanije otkupljivale prava na pesme brojnih najpoznatijih svetskih muzičara, od Dejvida Bouvija i Tine Tarner, do Blondie, Dejvida Gete i Brusa Springstina.

PRODALI SU I BOUVIJA… KOMPLETNA AUTORSKA PRAVA OPUSA LEGENDARNOG MUZIČARA OTKUPIO WARNER, PRIČA SE O CIFRI OD 250 MILIONA DOLARA

U ČEMU JE FORA S MASOVNOM PRODAJOM PRAVA NA SVOJE PESME KOJU SU ZAPOČELE SVETSKE MUZIČKE ZVEZDE? POSTOJE NAJMANJE DVA DOBRA RAZLOGA…

– Apsolutno mi je od suštinske važnosti da se moj katalog nalazi negde gde se ceni i poštuje. Važno mi je, ne samo da se povežem sa dugogodišnjim fanovima na nove načine, već i da pesme predstavim mladoj publici, muzičarima i novim generacijama – rekao je 70-godišnji Sting.

On je tokom većeg dela karijere imao ugovor sa kompanijom Universal Music.

– Bilo je prirodno da ujedinim sve na jednom mestu od poverenja, dok se vraćam u studio spreman za sledeće poglavlje.

Sting, čije je pravo ime Gordon Samner, bio je pevač, basista i glavni tekstopisac u grupi Police kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih, pre nego što je počeo solo karijeru. Britanska grupa je 1984. godine osvojila Gremi nagradu za pesmu godine za numeru “Every Breath You Take”.

Ser Lusijan Grejndž, šef Unicersala, rekao je da je posle 20 godina rada se Stingom, što smatra privilegijom, oduševljen što je odnos podignut na još viši nivo.

– Sting je genije za pisanje pesama čija muzika prožima globalnu kulturu – rekao je on.

– Počastvovani smo što nas je odabrao i što će njegov kompletan rad biti u krugu UMG porodice. To je odgovornost koju ozbiljno shvatamo olako, a ujedno je i potvrda onoga što smo izgradili za umetnike u našoj kompaniji.

KOLIKO JE SAMO NEPRIJATNO BILO STINGU DOK JE SLUŠAO I GLEDAO KAKO HOSE FELISIJANO “UNIŠTAVA” NJEGOVU LEGENDARNU “EVERY BREATH YOU TAKE”

Mark Sevidž, BBC novinar iz oblasti muzike, rekao je da je jedna od ideja ovakvih ugovora da “pruže trenutnu finansijsku sigurnost umetniku, dok se novi nosioci prava nadaju da će profitirati od strimovanja starih pesama. Pored toga, ovakvi ugovori trebalo bi da donesu vlasnicima prava nove prihode putem licenciranja filmova, reklamne robe, obrada presama i honorara za izvođenje”.

Slavni muzičlar je u okviru aktuelne turneje zakazao i dva koncerta u regionu, u Sarajevu 19. marta i dva dana kasnije u Zagrebu. Da podsetimo, Sting je u Beogradu održao sjajan koncert 2017. u Areni.

HL/Izvor: bbc news na srpskom

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime