Home»Muzika»U čemu je fora s masovnom prodajom prava na svoje pesme koju su započele svetske muzičke zvezde? Postoje najmanje dva dobra razloga…

U čemu je fora s masovnom prodajom prava na svoje pesme koju su započele svetske muzičke zvezde? Postoje najmanje dva dobra razloga…

4
Shares
Pinterest Google+
Muzika, novac/Photo: shutterstock
Muzika, novac/Photo: shutterstock

Muzička kompanija Sony objavila je u ponedjeljak da je kupila kompletan katalog snimljene muzike Boba Dilana od 1962. do danas, a u posao su uključena i njegova buduća izdanja i reizdanja. No, da je ovo postao najunosniji posao u muzičkoj industiji dovoljno govori i lista pevača koji su poslednjih godina takođe prodali prava na sva svoja muzička izdanja i “zgrnuli” velike milione.

Dilan prodao je ceo katalog svoje snimljene muzike kompaniji Soni prošlog jula. Ugovor obuhvata gotovo 60 godina muzike legendarnog folk i kantri pevača, od njegovog istoimenog debitantskog albuma iz 1962. do albuma “Rough and Rowdy Ways” iz 2020.

Ugovor takodje pokriva “prava na buduća nova izdanja” pesama, navela je kompanija koja nije precizirala iznos ugovora.

Dilan (80), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, već je prodao krajem 2020. godine svoja autorska prava – odvojeno od prava na snimanje – kompaniji Universal Music, konkurentu Sonyja, za oko 300 miliona dolara.

PRODALI SU I BOUVIJA… KOMPLETNA AUTORSKA PRAVA OPUSA LEGENDARNOG MUZIČARA OTKUPIO WARNER, PRIČA SE O CIFRI OD 250 MILIONA DOLARA

Prava na snimanje regulišu prava na reprodukciju i distribuciju. Ovog puta, sajtovi specijalizovani za muzičku industriju pominju iznos od oko 200 miliona dolara.

Nosioci prava na snimanje mogu odlučiti o budućim ponovnim izdanjima, dok vlasnici autorskih prava zaradjuju dividende na emitovanju pesama na radio ili putem striminga, kao i na prodaji albuma ili korišćenju pesama u reklamama i filmovima.

BENKSI ĆE MORATI DA OTKRIJE SVOJ IDENTITET… U SUPROTNOM, MOGAO BI DA IZGUBI AUTORSKA PRAVA NA SVA SVOJA DELA

Muzička legenda Brus Springstin prodao je svoj muzički katalog i izdavačka prava japanskom divu Sony za 500 miliona dolara.

Time Sony postaje vlasnik 20 Springstinovih albuma, među kojima su i klasici poput “Born To Run”, “The River” i “Born In The USA”, prenosi BBC. Ovaj Springstinov ugovor sličan je onima koje su ostvarili Bob Dian, Blondi i Dejvid Bouvi.

Na ovaj korak pre svojih kolega odlučili su se i Šakira, Tina Tarner, kao i bend Red Hot Chili Peppers…

MONETIZACIJA I ZAŠTITA AUTORSKOG PRAVA… OVAJ TEKST ADVOKATA NENADA CVJETIĆANINA BI SVAKI MUZIČAR TREBALO DA PROČITA

Svi pomenuti izvođači su zaradili znatne svote odričući se prava na svoju muziku. Rezultat je znatni pad u prodaji ploča zato što se ljudi okreću streamingu muzike na platformama poput Spotifya. Osim toga došlo je i do pada koncertnih prihoda zbog pandemije.

Kada se jednom prodaju, teško je vratiti prava na pesme. No barem kratkoročno, umetnici odlično zarade. Navodi se da je rock bend Red Hot Chili Peppers zaradio oko 140 miliona dolara od prodaje britanskoj korporaciji Hipgnosis.

Ali, kako tvrde mnogi stručnjaci, ovaj potez može imati smisla, posebno za mlade muzičare, jer može biti finansijski isplativ čak i za samo jednu pesmu, budući da je prihod od streaminga platformi relativno nizak u poređenju s prodajom ploča, što je problem koji muzičari često ističu.

KRIZA TRESE, LUPA, UDARA… DEBI HARI I KRIS STAJN PRODALI PRAVA NA SVE PESME GRUPE BLONDIE

Zato na muzičkoj sceni ima i istaknutih protivnika streaming platformi. Vokal Radioheada Tom Jork smatra se jednim od najžešćih protivnika streaming servisa i dugo je odbijao da svoju muziku učini dostupnom putem Spotifyja i drugih platformi.

HL/Izvor: nova.rs

Previous post

Kako je Stenli Kjubrik svoj najveći strah pretvorio u jednu od najboljih komedija svih vremena...

Next post

Sva lica slobode... Bad Sasha predstavila sjajan debi album "Hymns of Freedom"

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *