Sleš odabrao svoje heroje gitare i – boga rocka

0
335
Oglasi
Slash/Photo:Promo
Slash/Photo:Promo

Gitarista Guns N’ Roses, Sleš, odabrao je u radijskoj emisiji Backstage Pass na kanalu Triple M, svoje heroje gitare i – boga rocka. Muzičar je objasnio da su tokom odrastanja na njega uticali mnogi umetnici, ali jedan je i dalje – najvažniji.

– Ima nekoliko ljudi koji su imali veliki uticaj na mene – ne znam da li je postojao samo jedan. Kad sam bio dete i živeo u Engleskoj, to su bili Pit Tauzend, a zatim Kit Ričards, a posle toga i Džimi Pejdž i Džo Peri – rekao je Sleš i dodao:

HIT SNIMAK IZ BOLJE PROŠLOSTI… SLEŠ NA KONCERTU KIDA SOLAŽU, A REAKCIJA EKSLA I OSTALIH JE – NEPROCENJIVA

– Bilo je to otprilike u vreme kad sam počeo da sviram gitaru, pa bih rekao da su bila ta četvorica – i Džimi Hendriks, naravno – to je pet ozbiljnih rok ikona koje su imale ogroman uticaj na mene. Ali znaš šta? U ovom trenutku reći ću  -Angus Jang, jer je on neko koga poznajem zaista dugo, a prva ploča koju sam zaista čuo od AC/DC bila je “Highway to Hell”.

Slavni gitarista je objasnio svoju odluku:

– Nisam čuo ništa od njih pre toga, ali to je imalo dovoljno velikog uticaja, a zatim i “Back in Black”. A onda sam morao da upoznam Angusa i Brajana  i ostale momke kad sam 2001. otvarao njihove koncerte sa Snakepitom. I bili su zaista sjajni, izveli su me na put, uzeli pod svoje okrilje; Uvek sam voleo njihovu radnu etiku, uvek sam voleo Angusov stil sviranja gitare… Mislim, kad se sve uzme u obzir, prvi put kada sam video AC/DC – mislim da je to bilo na televiziji – baš sam rekao, “Vau! Pogledajte ovo!’. On je moj bog rocka.

READ&ROLL: KNJIGE KOJE SE ČITAJU – GLASNO… IMA AUTOBIOGRAFIJA I – AUTOBIOGRAFIJA… I SVE JE TO OK. ALI SLEŠ, JBT…

Sleš je od početka karijere priznat od kritičara kao sjajan gitarista, dobivši nekoliko nagrada i priznanja do danas. Časopis Time proglasio ga je vicešampionom na listi “10 najboljih gitarista” 2009. godine, dok ga je Rolling Stone 2011. godine stavio na šezdeset i peto mesto liste “100 najvećih gitarista svih vremena”. Takođe, Guitar World je njegov solo iz “Novembar Rain” rangirao na šesto mesto na listi “100 najboljih gitarskih rifova” 2008. godine, a Total Guitar je “Sweet Child o ‘Mine” riff plasirao na prvo mesto na “100 najvećih rifova” 2004. U julu 2012. Sleš je dobio zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih u Los Anđelesu, gde je muzičar živeo.

HL/Izvor: rockandrollgarage.com

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime