Ričard Stenli gost 17. Festivala srpskog filma fantastike

0
450
Ričard Stenli/ fotografija preuzeta sa zvaničnog veb sajta
Oglasi

Kultni reditelj Ričard Stenli biće gost 17. Festivala srpskog filma fantastike koji će se održati od 29. septembra do 1. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (DKC).

Njegov film “Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi biće prikazan u subotu, 30. septembra u 21:00 čas u DKC-u.

Color Out of Space, poster/ Photo: Promo

Ričard Stenli je režiser poreklom iz Južne Afrike, čiji su dugometražni filmovi “Hardver“ (Hardware, 1990) i “Peščani đavo“ (Dust Devil, 1992) postali kultni klasici među ljubiteljima fantastike i horora.

Karijeru je počeo snimajući kratke filmove i muzičke video spotove. Za kratko ostvarenje “Rites Of Passage“, koje poredi primitivnog i modernog čoveka, dobio je 1984. godine međunarodnu studentsku nagradu.

Kratko ostvarenje “Incidents in an Expanded Universe“ poslužilo je kao osnova za Stenlijev dugometražni prvenac “Hardver“, koji je mešavina naučne fantastike sa sajbepank elementima i horora.

Ovaj film smešten je u neveselu postapokaliptičnu budućnost, u kojem skupljač ostataka naše civilizacije nabasa u radioaktivnoj pustinji na delove, ispostaviće se, smrtonosnog robota i odnese ga u ljudsko stanište, najveći je Stenlijev komercijalni hit, a u njemu u sporednim ulogama pojavljuju se rok ikone Igi Pop i Lemi Kilminster (Lemmy Kilminster) iz grupe Motorhead.

Svoj verovatno najbolji film, “Pešćani đavo“, Stenli je snimio u Namibiji, inspirisan pričom o nerazjašnjenim ubistvima u toj zemlji na jugu Afrike.

“Pešćani đavo“ sa svojim izrazito misterioznim negativcem, pustinjskom lutalicom koju progoni policija zbog niza okrutnih, okultnih ubistava, imao je velikih problema u postprodukciji, i Stenli se godinama borio za to do publika uspe da vidi njegovu originalnu viziju, a ne skraćenu i premontiranu koju su distributeri izneli na tržište.

Ovo ostvarenje nije ostvarilo veliki finansijski uspeh, ali je vremenom postao kultni hit i smatra se za jedan od najoriginalnijih horor filmova devedesetih godina prošlog veka.

FSFF/ Photo: Daniela Radojković

Stenli je u međuvremenu snimao ratne dokumentarce i dokumentarce o nacističkim potragama za Svetim gralom i vudu običajima na Haitiju, i bio je planiran za režisera adaptaciju romana Herberta Džordža Velsa “Ostrvo doktora Moroa“, ali je zamenjen Džonom Frankenhajmerom nedelju dana posle početka snimanja.

Film, sa Marlonom Brandom i Valom Kilmerom u glavnoj ulozi pojavio se 1996. godine, i nema mnogo veze sa Stenlijevom vizijom o kojoj on priča u dokumentarcu “Lost Soul: The Doomed Journey of Richard Stanley`s Island of Dr Moreau“ iz 2014.

Vratio se u mejnstrim, adaptiravši klasičnu horor priču Hauarda Filipsa Lavkrafta “Boja izvan ovog svemira“ (Colour Out of Space) u dugometražni film, sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Neki novi fantastični klinci… 17. Festival srpskog filma fantastike od 29. septembra do 1. oktobra u DKC Beograda

Festivala srpskog filma fantastike biće otvoren u petak, 29. septembra u 19:00 časova projekcijom filma “Restore point” (Tačka povratka) reditelja Roberta Hloza (manjiska srpska koprodukcija).

Više informacija o programu možete da pronađete na društvenim mrežama Facebook i Instagram festivala.

Photo: Promo
Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime