Rambo Amadeus: Izreka “sjaši Kurta da uzjaši Murta” izmišljena je pre više stotina godina za potrebe tadašnjih despotija

0
379
Oglasi
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen
Rambo Amadeus/Photo: YouTube printscreen

– Demokratija je talac apstinenata. Što je više nezainteresovanih ili razočaranih koji “nemaju za koga da glasaju”, manja je mogućnost redovne smjene vlasti na izborima, a veći prostor za špekulacije i nagađanja kakav je politički ukus ukupnog društva – rekao je za Danas Rambo Amadeus muzičar i jedan od potpisnika Grupe 30 javnih ličnosti koji pozivaju građanke i građane da izađu na izbore i glasaju.

RAMBO AMADEUS BLOKIRAO SOPSTVENU PESMU “MOTEL ČERNOBIL” NA YOUTUBEU… DOK TOPOVI PUCAJU, MUZE ĆUTE

On podseća da je redovno menjanje vlasti prirodni proces u uređenijim društvima.

– Danas u civilizovanom društvu pristojan građanin nastoji da vlast redovno mijenja na izborima, jer je dugo opstajanje na vlasti po prirodi stvari jednosmjeran put u autokratiju. Dovoljno je da pogledamo po svijetu i vidimo u kakvim društvima su građani bezbjedniji, slobodniji i srećniji, pa da, bez potrebe da nam iko nameće mišljenje, sami zaključimo. Zato države razvijenih demokratija imaju visoku izlaznost na izborima. Ne brkaju demokratske izbore sa  “izborima za Miss”. Ako nemaju favorita, svjesni svoje odgovornosti,  važnosti svog glasa , sofisticiranosti i krhkosti civilizovanog društva, glasaju za potencijalno najmanjeg štetočinu. Nasuprot demokratskoj tradiciji, lokalno prihvaćena sentenca “Sjaši Kurta da uzjaši Murta” smišljena je prije više stotina godina da bi tadašnje tiranije i despotije na efikasan i besplatan način svoje podanike demoralisale i ubjedile ih da je bilo kakva promjena vlasti besmislena i suvišna. Solidna ideja za mlade demokratije je da se izglasa  obavezno glasanje. Do tada, odluka ostaje  na savjesti pojedinca – zaključuje Rambo Amadeus.

RAMBO AMADEUS: CARSKA SE NE PORIČE… A USTVARI, SVI REŽIMI PROPADAJU JER NIKO NE ŽELI VLADARU DA SAOPŠTI LOŠE VESTI

U grupi 30 javnih ličnosti koji pozivaju na glasanje su književnici, profesori, muzičari, novinari, borci protiv korupcije i kriminala i druge javne ličnosti. Ova grupa u svom pozivu podsetila je na reči dobitnika  Nobelove nagrade, portugalskog  književnika Žoze Saramaga koji je izjavio da “mi kao građani, imamo obavezu da delujemo i učestvujemo i da je građanin taj koji stvara promene”.

Ako sebi postavite pitanje „zašto bih se zamarao glasanjem, imajte na umu da ste učinili nešto čemu se svaki neprijatelj demokratije raduje. Jedan po jedan građanin sa ovim mislima i demokratija umire.

Istina je da mi svi pojedino oblikujemo svet u kome živimo. Nemojmo se odreći tog prava i na taj način prepustiti drugima da odlučuju umesto nas, navodi se u pozivu.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime