Prvi put kada je Rik Rubin čuo Beatlese: Za mene su oni dokaz postojanja Boga…

0
264
Rik Rubin/screenshot Ypoutube @60minutes
Oglasi

Izvanredni producent Rik Rubin postigao je gotovo sve kada je reč o čaroliji u studiju. Proširio je spektar hip-hopa i rep-roka donoseći debitantski album Beastie Boysa, “Licensed to Ill”, a takođe je stvorio klasike kao što su Red Hot Chili Peppers, Slayer i Linkin Park.

Neverovatno vešt majstor za miksetom, Rubinove tehničke veštine neki mogu da smatraju i skromnim, ali njegov uticaj na popularnu kulturu je ogroman.

Rik Rubin podelio ključni savet za klince koji žele da postanu muzičari…

Bez obzira na to šta njegovi kritičari mogu reći, dokaz ozbiljnosti njegovog rada je to da bi, bez bradatog čarobnjaka iz studija, moderna muzika bila lišena nekih od svojih najvažnijih temelja. Stavlja vas u razmišljanje kako bi izgledalo današnje zvučno okruženje bez izdanja poput “Licensed to Ill”, “Reign in Blood” i drugih kultnih naslova kao što je progresivno remek-delo benda The Mars Volta, “De-Loused in the Comatorium”.

Čuveni producent Rik Rubin tvrdi: Najbolji basista svih vremena je – Pol Makartni

Rubinova muzička paleta obuhvata različite oblasti, ali postoji jedan bend koji voli više od drugih. Donekle očekivano, to su The Beatles, bend koji je započeo “veliki prasak” popularne kulture šezdesetih godina i gurnuo rok muziku do njenih granica. Grupa je bila toliko važna za producentov razvoj da je prvi put kada je čuo njihovu verziju pesme “Rock and Roll Music” Čak Berija, ostao je u šoku.

Beatles 1989./Photo: wikimedia.org

Govoreći za Newsweek, Rubin se prisetio prvog trenutka kada je čuo Beatlese:

– Verovatno sam imao četiri godine i sećam se da sam se osećao kao da sam doživeo elektro šok. To je bio prvi pravi rokenrol koji sam ikada čuo.

ŠTA JE U STVARI PLAGIJAT?! Farel je osuđen jer je pokrao Marvina Geja, ali čuveni producent Rik Rubin stvarni vidi drugačije

Liverpulski kvartet toliko je uticao na Rubina da su oni za njega “dokaz postojanja Boga”. Rekao je da njihova muzika nadilazi sve i da je to mnogo veće od četiri dečka iz Liverpula.

– Za mene su Beatlesi dokaz postojanja Boga. Toliko su dobri i toliko daleko ispred svih ostalih.

SHANGRI-LA… Showtime sprema dokumentarni serijal o super-producentu Riku Rubinu

U drugim delovima nedavnog pojavljivanja na podcastu kod Flija, basiste Red Hot Chili Peppersa, “This Little Light”, Rubin je proširio opis tog presudnog trenutka kada je prvi put čuo liverpulske “bube”. Rekao je:

– Sećam se kada sam bio mali dečak, mislim da sam imao tri ili četiri godine, nešto tako, čuo sam njihovu verziju pesme ‘Rock and Roll Music’, Čaka Beria, nisam znao da je to njegova pesma, nisam znao ko je on – rekao je i nastavio:

– Ali sećam se ritma koji me je naterao da plešem nekontrolisano, osećao sam da je preuzeo moje telo i svaki put kad bih čuo pesmu, ona bi preuzela moje telo. I to je bio jedan primer pravog osećanja muzike, i tokom mog života, to se dešava sve vreme. Postoje ti trenuci kada ne možete da verujete da slušate ovu stvar koja ima ovu moć nad vama koja je tako velika.

Oglasi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite vaš komntar!
Unesi svoje ime