Home»Muzika»ŠTA JE U STVARI PLAGIJAT?! Farel je osuđen jer je pokrao Marvina Geja, ali čuveni producent Rik Rubin stvarni vidi drugačije

ŠTA JE U STVARI PLAGIJAT?! Farel je osuđen jer je pokrao Marvina Geja, ali čuveni producent Rik Rubin stvarni vidi drugačije

Časopis GQ objavio je video u kojem Farel Vilijams i čuveni muzički producent Rik Rubin razgovaraju o presudi.

4
Shares
Pinterest Google+
Farel Vilijams i Rik Rubin/Photo: YouTube printscreen
Farel Vilijams i Rik Rubin/Photo: YouTube printscreen

Federalna porota presudila je 2015. da hit singl Robia Tika i Farela Vilijamsa “Blurred Lines” ima sličnosti sa pesmom Marvina Geja “Got To Give It Up” (1977), i da dvojica umetnika moraju da daju polovinu zarade od autorskih prava porodici Marvina Geja.

Govoreći za GQ o ovoj dugotrajnoj pravnoj borbi, Vilijams je izjavio da njegova pesma iz 2013 ima samo zajedničko osećanje sa Gejevom numerom.

– Povredilo me je to jer nikada nebih ukrao ništa ni od koga – rekao je Farel u razgovoru sa Rikom Rubinom.

Nakon što Rubin doda da “Blurred Lines” uopšte ne zvuči slično kao “Got To Give It Up”, Vilijams replicira: – Ne. Ali osećanje je isto. Ne možete osećanje da zaštitite kopirajtom… Sve salsa pesme zvuče manje-više isto.

Rubin je nastavio da ovaj slučaj može imati negativni uticaj na muzičku industriju, jer će autori će postati snebivljivi kada stvaraju muziku iz straha da će ih neko tužiti sudu za koješta.

– To je loše za muziku jer imali smo razumevanje šta je pesma, a sada na osnovu ovog slučaja, postavlja se pitanje šta je uopšte pesma – zaključio je Rubin. – To više nije isto jer u prošlosti bismo obraćali pažnju na akorde, na melodiju i na tekst… A sa tvojim akordima, tvojom melodijom i tvojim rečima – pesma Marvina Geja nema ništa zajedničko.

– To nas autore muzike ostavlja u veoma neugodnoj poziciji jer ne znamo šta je dozvoljeno – rekao je Vilijams.

HL/Izvor: espreso.rs

Previous post

Fluid Underground kreće na mini turneju po Srbiji

Next post

Ovo stvarno više nije normalno... Džejms Din će "snimiti" novi film, 64 godine posle smrti

0

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *